Nepmail of 'hoax'

Krijgt u ze ook zo vaak aan? Die mailtjes over valse winsten, valse virussen, valse waarschuwingen of andere dingen. Met telkens de vraag of u de email zo vaak mogelijk wilt doorsturen. Er zijn tal van voorbeelden van en iedereen heeft ze al meermaals ontvangen en waarschijnlijk ook doorgestuurd.

Wat is een 'hoax'?

'Hoax' is een Engels woord dat 'grap' betekent. In het Nederlands gebruiken we het voor een e-mail met een onterechte boodschap. Deze berichten kunnen de meest gevarieerde vormen aannemen en verband houden met alle onderwerpen die een positieve of negatieve emotie bij de ontvanger kunnen opwekken. Het principe is heel simpel: iemand stuurt een 'hoax' naar enkele personen. Die personen sturen dat bericht door naar hun contacten, die het bericht op hun beurt doorsturen, enzovoort. Zo raakt het bericht steeds verder verspreid. 'Hoaxes' die massaal worden doorgestuurd vormen een enorme belasting voor het internet. Bovendien blijken ze moeilijk uit te roeien. Ze kunnen een paar keer de wereld rondgaan, vervolgens verdwijnen en dan na een paar jaar plotseling toch weer opduiken.

Hoe te weten of het om een 'hoax' gaat?

De meeste hoax-berichten zijn eenvoudig te herkennen. Ze roepen op om het bericht (dringend) door te sturen naar alle contactpersonen. Indien een oproep met een dergelijke strekking aanwezig is moet u waakzaam zijn.

Wat te doen als je denkt een 'hoax' te hebben ontvangen?

Het eerste wat u kan doen indien er gedacht wordt aan een 'hoax' is het bericht niet doorsturen naar uw contactpersonen. Indien de afzender van het bericht u onbekend is, neem geen risico en verwijder het bericht. Er bestaan websites waarop u kan nakijken of een (gelijkaardig) bericht al dan niet als hoax gekend is. Bijvoorbeeld:

Voorbeeld: 'sleutelhanger-hoax'.

Sinds een tijd circuleren er e-mails dat criminelen aan tankstations, parkings, ... gratis sleutelhangers aan mensen uitdelen. In de hangers zou een chip zitten waarmee de criminelen je kunnen volgen. Op deze manier zouden ze te weten komen wanneer je al dan niet thuis bent ...

In werkelijkheid gaat het om een nepwaarschuwing. Dit is een typisch voorbeeld van een 'hoax'.

Labels