De wijkagent kijkt aangifte van bewakingscamera's na

In het straatbeeld zijn bewakingscamera's een vertrouwd fenomeen geworden. Enerzijds geven ze ons een groter gevoel van veiligheid, maar anderzijds brengen ze ons dagelijks doen en laten voortdurend in beeld. Hierdoor kan onze privacy in het gedrang komen.

Op 25/05/2018 veranderde de regelgeving over de gegevensbescherming door de Europese GDPR. Hierdoor wijzigde ook de procedure voor de aangifte van bewakingscamera’s

(via www.aangiftecamera.be). 

Bewakingscamera’s van burgers of handelszaken en ondernemingen kunnen voor de politiediensten nuttige informatie opleveren om bijvoorbeeld bepaalde misdrijven te kunnen oplossen. Ze bieden ons een grote meerwaarde in de strijd tegen criminaliteit en andere onveiligheidsfenomenen.

Als politiedienst hechten we daarnaast ook veel belang aan de bescherming van de privacy. Onze wijkagenten zullen dan ook nagaan of de bewakingscamera’s uit hun wijk effectief werden aangegeven. Schrik dus niet als de wijkagent je daarover aanspreekt.

Heb je een bewakingscamera die je nog niet hebt aangegeven? Breng het dan alsnog in orde!

Heb je een bewakingscamera in het verleden aangegeven bij de privacycommissie? Ook dan dien je nog een aangifte te doen via www.aangiftecamera.be aangezien de gegevens niet automatisch overgezet werden.


*

   Vergeet trouwens ook niet om de geregistreerde camera’s jaarlijks te valideren.

   Meer informatie over de aangifteprocedure kan je hier vinden op onze website.

Labels