Boete verhoogd voor niet handenvrij gebruiken van smartphone of ander mobiel toestel met een scherm achter het stuur

Op 3 maart 2022 wordt de boete op het niet-handenvrij gebruiken van een smartphone of ander mobiel toestel met een scherm, verhoogd van 116 euro naar 174 euro.

afbeelding van hand met gsm achter het stuur en opschrift

In de afgelopen jaren is het gebruik van mobiele telefoons in het verkeer enorm toegenomen. De meeste mobiele telefoons zijn tegenwoordig kleine computers, waarmee – naast telefoneren – ook op andere wijze kan gecommuniceerd worden.

Het gebruik ervan in het verkeer leidt af van het sturen en brengt de verkeersveiligheid in gevaar. Volgens de meest voorzichtige schattingen vallen er jaarlijks minstens 30 doden en 2500 gewonden in ons land door het gebruik van de smartphone achter het stuur. Experts stellen dat de smartphone toegevoegd moet worden aan de lijst van “killers” in het verkeer, naast onaangepaste snelheid, afleiding en vermoeidheid, rijden onder invloed en het niet dragen van de veiligheidsgordel.

Uit cijfers van het verkeersinstituut Vias blijkt dat er bij 8% van de dodelijke verkeersongevallen sprake is van het gebruik van mobiele telefoons achter het stuur.  Daardoor vallen er jaarlijks zo'n 50 verkeersdoden en naar schatting 4500 gewonden.  Omdat het gebruik van mobiele telefoons of andere toestellen achter het stuur de veiligheid van weggebruikers dus ernstig in gevaar kan brengen, werd beslist de wegcode en dus ook het boetetarief hiervoor aan te passen.  Voortaan gaat het hier om een “derdegraadsovertreding” die je 174 euro i.p.v. 116 euro kost.

Volgens artikel 8.4 van de wegcode mag de bestuurder vanaf nu een elektronisch apparaat met een beeldscherm niet gebruiken, vasthouden of hanteren, tenzij het apparaat in een daartoe bestemde houder in het voertuig is bevestigd.

Labels