Fundamentele rechten

Ben je slachtoffer of getuige van een misdrijf, verkeersongeval, ramp of aanslag? Of ben je een familielid of vriend van het slachtoffer? 



Op www.slachtofferzorg.be vind je informatie en ondersteuning op juridisch, praktisch en emotioneel vlak.

 

Het recht op een eerbiedige, correcte behandeling

Wanneer je het slachtoffer bent geworden van een misdrijf, dan wil je natuurlijk dat de instanties waarmee je te maken krijgt een vriendelijke, correcte en tactvolle manier behandeling bieden. De nationaliteit, sociale afkomst, politieke overtuiging, religie of seksuele voorkeur mag geen rol spelen.

Niet alleen slachtoffers zelf, maar ook de nabestaanden van een overleden slachtoffer hebben recht op eerbied voor hun rouwproces.

Het recht om informatie te krijgen

Je hebt recht op alle informatie over:

  • hoe de gerechtelijke procedure zal verlopen;
  • het feit dat je een advocaat onder de arm mag nemen;
  • wat je moet doen om schadevergoeding of financiële hulp te krijgen;
  • de dienst Slachtofferhulp.

Die informatie moet binnen een redelijke termijn gegeven worden en moet zo volledig mogelijk zijn.

Het recht om informatie te geven

Als slachtoffer wil je natuurlijk ook jouw versie van het verhaal geven: je wil gehoord worden. Je hebt het recht om alle elementen mee te delen die nodig zijn om de schade te beoordelen.

Het recht op juridische bijstand en rechtsbijstand

Van zodra de politie, justitie of een of andere vorm van hulpverlening tussenkomt, heb je als slachtoffer recht op begeleiding en advies. Zo heb je onder andere het recht om een advocaat in te schakelen, zelfs wanneer je daarvoor niet over voldoende financiële middelen beschikt.

Het recht op financieel herstel

De schade die je als slachtoffer hebt geleden moet binnen een redelijke termijn hersteld worden. Je moet wel de omvang van de schade kunnen aantonen.

Het recht op hulp

Elk slachtoffer heeft recht op psychosociale hulp die aangepast is aan diens noden (slachtoffers van seksuele misdrijven hebben immers andere hulp nodig dan slachtoffers van een diefstal). Je kan op het politiecommissariaat een doorverwijzing naar de dienst Slachtofferhulp vragen.

Het recht op bescherming en respect voor het privéleven

De politie en het gerecht moeten het slachtoffer beschermen tegen bedreigingen en wraakacties. Je hebt recht op bescherming van bij het begin en tijdens de ganse duur van het onderzoek.

Je hebt ook recht op bescherming tegen elke aantasting van je privéleven, zeker onmiddellijk na de feiten. Personen die het onderzoek voeren mogen enkel vragen stellen die betrekking hebben tot de feiten of die relevant zijn aan het onderzoek.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Heist via het contactformulier of telefonisch via 015 750 950.