Soldenperiode: Geef gauwdieven geen kans

Tijdens de solden periode is het vaak heel druk in de Heistse winkelstraten. Vooral de Bergstraat wordt vaak geplaagd door gauwdieven of zakkenrollers. Elke klant of bezoeker loopt gedurende deze periode het risico om bestolen te worden. Om het risico op gauwdiefstal te voorkomen of te minimaliseren kan je eenvoudige voorzorgen nemen door jezelf goede gewoonten aan te leren. Er bestaan heel wat preventieve maatregelen, we geven u de voornaamste mee:

  1. Een portefeuille zit veiliger in een achterzak van een broek of in de binnenzak van een vest of mantel als je deze zakken afsluit. Laat de inhoud van je portefeuille zo weinig mogelijk aan omstaanders zien bvb. bij het betalen.
  2. Hou je geld, rittenkaart of abonnement klaar zodat je je portefeuille niet hoeft open te maken.
  3. Maak zoveel mogelijk gebruik van je bankkaart en vermijd een grote hoeveelheid contant geld. Leer de pincode uit het hoofd en stop ze in geen geval bij je bankkaart.
  4. Heb je toch grote geldsommen bij je, bewaar ze dan gespreid.
  5. Heel wat gauwdieven werken met helpers die voor afleiding moeten zorgen of er met de buit vandoor gaan. Wees dus steeds waakzaam!
  6. Sluit je handtas steeds goed af en draag hem tussen arm en lichaam met de sluiting naar binnen gekeerd. Hou je handtas steeds in het oog en dicht tegen je aan, of je nu wandelt, stilstaat of zit.
  7. Laat persoonlijke papieren, die je niet verplicht bij je moet hebben, thuis.
  8. Wees steeds alert en laat u niet verrassen!! Gauwdieven gebruiken trucs en hulpmiddelen om je portefeuille zo weinig mogelijk weg te nemen. Let op wanneer je ‘toevallig’ wordt aangelopen, wanneer iemand je kledij besmeurt of wanneer er in je omgeving zonder reden opschudding ontstaat.
  9. Doe steeds aangifte bij de lokale politie als je slachtoffer wordt van gauwdiefstal.

Labels