Racisme, seksisme, holebi-, trans- en interseksefobie en gendergerelateerd geweld

Racisme, seksisme, holebi-, trans- en interseksefobie en gendergerelateerd geweld – allen ‘haatmisdrijven’ – zijn strafbare feiten waarvoor je bij de politie aangifte kan doen.

We spreken van een ‘haatmisdrijf’ als volgende zaken van toepassing zijn:

  • Er wordt een misdrijf gepleegd, zoals brandstichting, vernieling, slagen en verwondingen, belaging, aanranding van de eerbaarheid en verkrachting, …
  • Er is bovendien sprake van een haatmotief (juridisch wordt er gesproken van een verwerpelijk motief). Dat wil zeggen dat de dader het slachtoffer kiest net omdát die tot een bepaalde groep behoort met een of meerdere kenmerken (bv. handicap, seksuele geaardheid, geloof of levensbeschouwing, enzoverder). De dader handelt dus uit haat tegen, misprijzen van of vijandigheid ten opzichte van die persoon of groep.

Referentiepersoon racisme & discriminatie binnen PZ Heist

Binnen politiezone Heist is er een aanspreekpunt voor het thema racisme & discriminatie. Hier kan je terecht voor al je vragen (Kan ik een aangifte doen? Wat zijn mijn rechten? Etc.).

De referentiepersoon is telefonisch bereikbaar via het algemene nummer 015/750.950 of via mail PZ.Heist@police.belgium.eu (geef in je mail of oproep aan dat je je tot de referentiepersoon wenst te richten).

Werd je slachtoffer van haatuitingen en beledigingen? Meld het ook bij Unia

Werd je uitgescholden omwille van een beschermd kenmerk of hoorde je discriminerende uitspraken? Dan kan je dit melden bij Unia. Zij toetsen elke melding aan de antidiscriminatiewetgeving en adviseren en ondersteunen je.

In België is er vrijheid van meningsuiting. Veel mondelinge beledigingen vallen daaronder, en zijn dus niet strafbaar. Toch zijn er situaties waarin openbare beledigingen of uitlatingen wel degelijk strafbaar zijn.

Twijfel je? Ook als blijkt dat de grenzen van de vrije meningsuiting niet werden overschreden, is je melding nuttig. Het helpt ons om de vinger aan de pols te houden en zo te volgen wat er leeft in de samenleving.

Hoe bewijs je uitlatingen en beledigingen?

Bij mondelinge haatuitingen en beledigingen is het niet evident om ze te bewijzen. Daarom geven we alvast een paar belangrijke aandachtspunten mee:

  • Waren er andere personen aanwezig? Vraag hen dan zeker of ze willen getuigen over wat er precies gezegd werd.
  • Deed je ook een aangifte bij de politie? Vraag dan zeker om expliciet in het proces-verbaal (PV) te vermelden dat je geviseerd werd omwille van een beschermd criterium, zoals je huidskleur, je geloofsovertuiging, je seksuele oriëntatie, …
  • Vraag ook steeds een kopie van het verhoor.
  • Geef je op als benadeelde persoon. Dat zorgt ervoor dat je later op de hoogte gehouden wordt van de eindbeslissing.

Opgelet: Unia kan alleen een dossier openen op vraag van het slachtoffer zelf. Was je getuige van haatuitingen? Overtuig het slachtoffer dan om zelf een melding te doen bij Unia.

Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen

Voor het criterium geslacht werd een apart instituut opgericht: het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen.

Voor het criterium taal is er in België aan geen enkel overheidsorgaan een specifieke bevoegdheid toegewezen. 

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Heist via het contactformulier of telefonisch via 015 750 950.