Zes monsters, zes zakkenrollertrucs

Afstand houden: dé veiligheidsmaatregel van de laatste maanden omwille van de coronacrisis. Stilaan komt het gewone leven weer op gang en zal deze maatregel vervagen. Hierdoor krijgen zakkenrollers of gauwdieven opnieuw meer kansen. 

Zakkenrollers profiteren van de drukte om onopgemerkt toe te slaan. De meeste zakkenrollers werken samen: terwijl één van de dieven bijvoorbeeld een persoon afleidt, zal een handlanger van hen stelen. Wees alert, let goed op je spullen en bescherm jezelf tegen diefstal! Hieronder de meest voorkomende methoden.

 

foto zakkenrollers

Zes monsters, zes zakkenrollertrucs

De blokkeerder

Ze blokkeren het einde van de roltrap en laten het slachtoffer en de anderen op elkaar ophopen. Terwijl iedereen voor zich uit kijkt, reikt hun medeplichtige van achteren in de zakken van het slachtoffer.

De bloemengever

Ze begroeten hun slachtoffer vriendelijk, omhelzen hem/haar of geven hem/haar een bloem. Terwijl het slachtoffer in de war is, verdwijnt zijn/haar portemonnee.

De raamklopper

Ze kloppen op de buitenkant van het treinraam. De medeplichtige in de trein steelt de kostbaarheden van het afgeleide slachtoffer.

De sluwe morser

Ze maken ‘per ongeluk’ vlekken op de kleding van het slachtoffer. Tijdens het opruimen verdwijnt het geld uit de zakken van het slachtoffer.

De botser

Ze botsen op hun slachtoffer in de menigte of vallen aan in tangformatie met een medeplichtige. Terwijl het slachtoffer is afgeleid, reiken zij of hun medeplichtige in de zakken van het slachtoffer.

De neptoerist

Ze vragen hun slachtoffer de weg en tonen hem een kaart. Terwijl het slachtoffer probeert te helpen en de kaart met beide handen aanneemt, stelen zij uit de tas van het slachtoffer.

Tips tegen trucjesdiefstal en zakkenrollerij

De belangrijkste tip: laat contant geld thuis! Laat je door niemand afleiden/benaderen. Gebruik – nu vooral in tijden van Corona – die anderhalve meter afstand. Stop geen mobiele telefoon of portemonnee in je broekzak en draag je tas met de opening aan de voorkant, niet op je rug. Houd handige nummers bij de hand, zoals het IMEI-nummer van uw mobiele telefoon (dat verschijnt als u *#06# invoert ) en het Card Stop-nummer (070 344 344).

Bent u slachtoffer geworden?

Bent u slachtoffer geworden, neem dan zo snel mogelijk contact op met de politie en doe aangifte van diefstal. Geef hen een duidelijke omschrijving van wat er is gestolen, en eventueel ook van de vermoedelijke dader. Probeer de exacte tijd en plaats van de gebeurtenissen zo nauwkeurig mogelijk aan te geven, zodat de politie met de camerabeelden aan de slag kan. Jouw hulp kan voorkomen dat anderen die dag ook slachtoffer worden!

Op www.besafe.be vind je meer tips over hoe je trucjesdiefstal kunt voorkomen en wat je als slachtoffer kunt doen.

Meer informatie over de internationale campagne, inclusief de modus operandi van de zes monsters, is te vinden op www.stop-pickpockets.eu. Er is ook een link naar een YouTube-video met een korte animatie achter elk monster.

Meer informatie over de internationale campagne, inclusief de modus operandi van de zes monsters, is te vinden op www.stop-pickpockets.eu.

Labels