Laat je fiets slotvast en veilig achter!

Je wil je fiets nemen om je te verplaatsen, maar merkt dat hij weg is. Je bent even in de war, en kijkt in de buurt rond of je je niet vergist hebt. Maar helaas, van je fiets is geen spoor meer te bekennen. Je fiets is gestolen...

Foto laat je fiets slotvast en veilig achter

Het verlies van je fiets kan enige ongemakken met zich meebrengen: een gevoel van overmacht, tijdverlies, wantrouwen, onvoorziene kosten,.... We staan er niet gauw bij stil, maar een (brom)fietsdiefstal heeft toch heel wat onverwachte gevolgen. Daarom kan je maar beter voorkomen dan genezen.

Organisatorische en technische preventietips 

De lokale politie van Heist-op-den-Berg voorziet in organisatorische & technische preventietips inzake fietsdiefstal opdat de kans op diefstal al in grote mate verminderd kan worden:

Laat je fiets altijd slotvast achter

Doe je fiets altijd op slot, ook als je maar even de bakker of krantenwinkel binnen gaat. Ook garages, binnenplaatsen en fietsenstallingen bieden onvoldoende bescherming tegen diefstal. Leg ook daar je fiets altijd vast met een slot.

Gebruik een stevig slot om je fiets vast te leggen

Via de website van de Fietsersbond kan je meer info vinden over wat een goed en stevig fietsslot is.

Bevestig je fiets zoveel mogelijk aan een vast voorwerp

Hang je fiets vast aan een vast voorwerp zoals een fietsenrek of een fietsbeugel. Heel wat fietsrekken zijn er speciaal voor ontworpen.

Gebruik de sloten op de juiste manier

Een beugelslot maak je (indien mogelijk) laag bij de grond vast. Kettingsloten en krulkabelsloten bevestig je echter beter hoog en los. Hoog van de grond is een betonschaar moeilijk te hanteren en een loshangende ketting bemoeilijkt het doorzagen. Leg je fiets ook altijd vast als je maar eventjes weg bent.

Laat je fiets zoveel mogelijk achter op verlichte plaatsen

Maak je fiets vast op plaatsen die verlicht zijn. Ontneem de potentiële dieven de mogelijkheid om uw fiets in alle rust te stelen. Verlichte plekken en de aanwezigheid van volk werken ontradend. Mogelijke dieven zullen minder geneigd zijn deze plaatsen op te zoeken om hun gangetje te gaan.

Neem alle losse onderdelen van/in je fiets(zakken) mee

Laat niets achter in je fietszakken of op de bagagedrager. Verwijder alle accessoires zoals fietspomp, fietscomputers, afneembare verlichting, drinkbus, …

Laat je fiets labelen

Zo krijgt je fiets een uniek nummer (rijksregisternummer). Op de bijgeleverde fietspas noteer je zo veel mogelijk kenmerken van je fiets. Het labelen op zich biedt geen garantie tegen diefstal, maar als een gelabelde fiets wordt teruggevonden kan de politie hem makkelijk terugbezorgen. 

Op verschillende lokale evenementen (bv. braderij, lentefestival,...) kan je onze medewerkers vinden met een stand waar fietslabels kunnen verkregen worden. Het is niet nodig om je fiets (of step) mee te brengen. Een identiteitskaart of Kids-ID zijn wel noodzakelijk om een label te verkrijgen.

Daarnaast kan je bellen naar ons algemeen nummer 015/750 950. Hierbij dien je aan te geven dat je graag een fietslabel wil laten aanmaken. Onze onthaalmedewerker zal vragen naar je rijksregisternummer. Vervolgens wordt je label aangemaakt en voor je klaargelegd, waarop je ze kan komen ophalen om het onthaal. Nadien kleef je het label zelf op je fiets. 

Verwittig de politie indien je verdachte handelingen opmerkt

Zie je iemand een fietsslot forceren of probeert iemand je op straat een fiets te verkopen? Verwittig de politie!

Fiets toch verloren?

Werd je fiets toch gestolen? Doe dan onmiddellijk aangifte bij de politie. Maak je afspraak op voorhand via onze website politie.be/5362/. Bij een aangifte beschrijf je zoveel mogelijk details van de fiets. Werd de fiets reeds geregistreerd, dan toon je de fietspas. Jaarlijks worden heel wat fietsen teruggevonden die niet kunnen terugbezorgd worden aan de rechtmatige eigenaar omdat deze geen aangifte deed.

Sinds kort kan je via de website www.gevondenfietsen.be zelf op zoek gaan naar je fiets. Op deze website worden alle fietsen geplaatst die politie of stadsdiensten terugvinden. In enkele muisklikken krijgt u een overzicht van fietsen die voldoen aan de beschrijving van jouw fiets.

 

Labels