Vanaf vandaag geopend: het Zorgcentrum na Seksueel Geweld (ZSG) Antwerpen

10 november 2021 – Het Zorgcentrum na Seksueel Geweld (ZSG) in Antwerpen opent vandaag zijn deuren. Het centrum biedt multidisciplinaire zorg aan slachtoffers van seksueel geweld en advies aan hun steunfiguren. Alle zorg wordt aangeboden op één plaats door een speciaal daartoe opgeleid team. Jij staat als slachtoffer centraal en beslist welke stappen er genomen worden. Het ZSG informeert je over welke stappen je kan zetten. Als je klacht wil neerleggen kan dat in het ZSG, maar dat is niet noodzakelijk om van de aangeboden zorg te kunnen genieten. Het Zorgcentrum is 24 op 24 uur en 7 dagen op 7 bereikbaar.

Gespecialiseerde zorg voor slachtoffers van seksueel geweld en hun steunfiguren

Wie kan in het zorgcentrum terecht?

Als slachtoffer van seksueel geweld ben je altijd welkom in het Zorgcentrum, ongeacht je afkomst, geloofsovertuiging, genderidentiteit, leeftijd, lichamelijke of mentale beperking, of verblijfsstatus. Onze deur staat voor iedereen open. Als vriend of vriendin, partner of familielid van een slachtoffer van seksueel geweld kan je in het Zorgcentrum terecht voor advies of psychologische ondersteuning.

Wanneer kan je in het zorgcentrum terecht?

Werd je in de laatste 7 dagen het slachtoffer van aanranding of verkrachting? Contacteer zo snel mogelijk het dichtstbijzijnde Zorgcentrum. Om de kans op het vinden van forensische sporen te vergroten, kom je best langs in de eerste 72 uur na het seksueel geweld. Je kan direct naar het ZSG komen, of je kan eerst mailen of bellen. Het ZSG is dag en nacht bereikbaar. Breng ter ondersteuning gerust een vertrouwenspersoon mee. Vond het seksueel geweld langer dan 7 dagen geleden plaats? Bel of mail voor een afspraak. Ze bekijken samen met jou welke zorg er mogelijk is in het Zorgcentrum en verwijzen je door naar de gepaste diensten.

Wat kan het zorgcentrum je bieden?

  • Medische zorg: Je verwondingen en letsels worden verzorgd door onze verpleegkundigen, eventueel bijgestaan door een arts. Je wordt medisch onderzocht en de fysieke, seksuele of reproductieve gevolgen van het seksueel geweld worden behandeld.
  • Forensisch onderzoek: Met jouw toestemming worden eventuele letsels vastgesteld en wordt er gezocht naar eventuele sporen van de pleger. We proberen zoveel mogelijk bewijsmateriaal te verzamelen.
  • Klacht: In het ZSG kan je een klacht indienen bij een opgeleide zedeninspecteur. Twijfel je nog om dit te doen? Dan wordt het verzamelde bewijsmateriaal bewaard voor een vooraf afgesproken termijn. Je kan dan later alsnog beslissen om een klacht in te dienen.
  • Psychische zorg: Het ZSG biedt een luisterend oor en geeft je info over de normale reacties na seksueel geweld en advies over hoe je ermee om kan gaan.
  • Nazorg: Na de eerste zorgen kunnen zij je op medisch en psychologisch vlak verder opvolgen, zodat je er niet alleen voor staat. De ZSG-psycholoog kan je verwerkingsproces verder begeleiden. Er wordt gezorgd voor een goede doorverwijzing naar de gepaste psychosociale en juridische diensten, rekening houdend met jouw behoeften.

Hulp zoeken is belangrijk

Het slachtoffer worden van seksueel geweld is een ingrijpende gebeurtenis die medische en psychologische gevolgen met zich mee kan brengen. Uit onderzoek blijkt dat slachtoffers die snel hulp zoeken en holistische zorg krijgen, een grotere kans hebben op herstel. Aarzel dus niet om het ZSG te contacteren.

Tips

Als je beslist naar het Zorgcentrum te komen:

  • breng zoveel mogelijk zaken mee waarop eventuele sporen van de pleger gevonden kunnen worden, indien mogelijk in een papieren zak: de kledij die je droeg tijdens het geweld, lakens of beddengoed, kussenslopen, een condoom, maandverband of toiletpapier …;
  • kom zo snel mogelijk na de feiten;
  • vermijd indien mogelijk om je te wassen zodat eventuele sporen zo goed mogelijk bewaard worden.

Waar vind je een zorgcentrum?

Surf naar de website seksueelgeweld.be om het adres en telefoonnummer van het dichtstbijzijnde Zorgcentrum te vinden. Je vindt er de locaties van alle Zorgcentra na Seksueel Geweld terug. Het Zorgcentrum in Antwerpen kan je vinden in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen.

🏢 Zorghotel Drie Eiken, UZA-campus

Drie Eikenstraat 655

2650 Edegem

✉️ zsg@uza.be

☎️ 03 436 80 50

🌐 www.uza.be/zorgcentrum-na-seksueel-geweld

Labels