Eva Tolleneer is officieel de nieuwe korpschef van politiezone Heist

Politiezone Heist heeft officieel een nieuwe korpschef. Hoofdcommissaris Eva Tolleneer (48) legde de eed af voor de burgemeester en komt zo aan het hoofd van ons politiekorps. 

Eva Tolleneer © Dirk Vertommen

Na de pensionering van Luc Geens in november 2019 werd Eva Tolleneer al waarnemend korpschef. Er volgde een procedure om een opvolger aan te duiden en daarin kon de 48-jarige de jury overtuigen. Eerder deze maand verscheen het Koninklijk Besluit over haar aanwijzing, na haar eedaflegging bij burgemeester Luc Vleugels (CD&V) is het nu ook helemaal officieel.

Wie is de nieuwe korpschef?

Eva Tolleneer: “Ik ben criminologe van opleiding, ik heb altijd een interesse gehad in alles wat met veiligheid en onveiligheid te maken heeft. Bij de politie ben ik in 2001 begonnen, bij de dienst slachtofferbejegening en jeugddienst van politiezone Gent. Na die jaren als burgerpersoneel ben ik naar de politieschool gegaan en ben ik inspecteur geworden. Ik heb dan onder andere bij de federale politie bij het communicatie- en dispatchcentrum gewerkt. Daarna ben ik naar de lokale politiezone Kastze getrokken, eerst bij de interventiedienst en dan als rechercheur.”

Hoe bent u dan in Heist terechtgekomen?

 “Na vijf jaar in Kastze ben ik naar de officierenschool gegaan. Mijn stage als aspirant-commissaris was hier in de politiezone Heist. Na mijn leuke, leerrijke stage ben ik in 2011 ook effectief kunnen beginnen. Eerst was ik commissaris van de dienst Interventie, nadien commissaris van de gerechtelijke zuil. Ondertussen werd ik hoofdcommissaris en kon ik hier doorgroeien naar de stoel waar ik vandaag op zit als korpschef. Ik ken hier dus al wel veel mensen waar ik al langer constructief mee samenwerk.”

Wat is uw prioriteit de komende jaren?

“Ik ben een zeer grote voorstander van samenwerken met andere partners, bijvoorbeeld het parket, de provincie, het middenveld, verenigingen, de scholen, OCMW, gemeente, brandweer, enzovoort. De politie kan de veiligheidsvraagstukken niet alleen oplossen, je bereikt nog veel meer met gemeenschapsgerichte politiezorg, in samenwerking met je partners. Het repressieve van de politie moet het sluitstuk zijn in een breder verhaal.”

Welke thema’s springen er voor u uit in Heist?

“In ons zonaal veiligheidsplan tot 2025 staan verkeersveiligheid, drugsmisdrijven, inbreuken tegen de lichamelijke integriteit, zedenmisdrijven en intrafamiliaal geweld als prioriteiten. Als organisatie hebben we ook een aantal interne prioriteiten. Zo sta ik voor een transparante communicatie, willen we de focus leggen op digitalisering en gaan we inzetten op welzijn op het werk en de balans tussen werk en privé. We hebben ook een dienst klachtenmanagement en integriteit gecreëerd om ook op dat vlak stappen te zetten.”

Staat de politiezone Heist voor grote veranderingen met de mogelijke fusie met Berlaar-Nijlen in het achterhoofd?

“De haalbaarheidsstudie loopt nu, er is nog geen volledige zekerheid over wat er gaat gebeuren. Er wordt nu gepeild bij de twee politiezones naar de mogelijke voordelen en dan kan beslist worden of de fusie een goede zaak zou zijn. Die beslissing wordt uiteraard door de politiek genomen.”

Wat is voor u het mooie aan deze job?

“Dat ze zo veelzijdig is. Je bent soms met budgetten bezig, dan weer met het operationele, geen dag is hetzelfde. Als je stappen zet in de politiewereld, dan is dat ook deels uit idealisme, om de wereld een stukje beter te maken en te werken aan veiligheid. Dat vind ik wel mooi aan deze job, dat je daar je steentje aan kan bijdragen. Ik werk ook graag mét mensen én voor mensen. Daar haal ik mijn motivatie uit. Ik heb gelukkig een heel sterk team. Ik meen het als ik zeg dat ik omringd ben door goeie, bekwame, betrokken en talentvolle mensen. Zonder een goed team ben je niets als korpschef.”

© Provoost B. (29/06/2021). Eva Tolleneer is de nieuwe korpschef van Heist: “Zonder goed team ben je niets”. Gazet Van Antwerpenhttps://www.gva.be/cnt/dmf20210629_96756712 

© Foto's: Dirk Vertommen

Labels