Autodiefstal en diefstal uit je voertuig: preventie, een goede gewoonte

Op deze vierde dag van de nationale actie BeSafe@Home vestigen we graag de aandacht op autodiefstal en diefstal uit voertuigen. Vaak maken criminelen gebruik van deze donkere maanden om over te gaan tot diefstal. Volg onze praktische tips om diefstal te voorkomen.

diefstal uit voertuig

Autodiefstal

Een diefstal van uw wagen kan voor heel wat problemen zorgen. Onvoorziene kosten, administratieve rompslomp, tijdverlies en een naar gevoel zijn maar enkele van de gevolgen die een dergelijke diefstal kan teweegbrengen. Iedereen zal het er mee eens zijn dat we dergelijke dingen beter voorkomen dan genezen, maar vaak zijn de mensen gewoon niet op de hoogte van de eenvoudige maatregelen die ze kunnen nemen. En dan hebben we het niet alleen over dure alarminstallaties.

Preventietips

  • Parkeer uw wagen bij voorkeur in een garage of op een andere veilige plaats. Kies in ieder geval voor een niet afgelegen en goed verlichte parkeerplaats.
  • Draai bij het parkeren de wielen altijd in de richting van het voetpad.
  • Vergeet voor u de wagen verlaat niet het stuurslot in te schakelen. Dit is een gemakkelijke en efficiënte maatregel tegen diefstal.
  • Laat nooit sleutels in het contact van de wagen zitten, zelfs niet voor een korte periode. Verstop ook nooit een reservesleutel op een “geheime” plaats in het voertuig, zoals onder een zetel of achter een licht.
  • Sluit uw wagen steeds zorgvuldig af : vergeet naast de portieren ook niet de ramen, het open dak en het kofferdeksel goed te sluiten.
  • Als u de wagen verlaat, neem dan zoveel mogelijk uw boorddocumenten mee. Neem in geval van een langere afwezigheid systematisch deze voorzorg. 
  • Het kentekenbewijs bestaat uit twee delen: het eerste deel (met symbool auto) van het document moet altijd aan boord blijven van het voertuig en het tweede deel (met symbool huisje) moet thuis worden bewaard.
  • Neem altijd uw waardevolle voorwerpen (GPS, laptop, handtassen, jassen, fototoestellen,…) mee. Zijn deze voorwerpen echter te omvangrijk, berg ze dan op in de koffer van uw wagen op het moment van vertrek. Zo brengt u niemand op het idee in uw wagen in te breken.
  • Laat nooit geld of betaalkaarten achter in uw wagen. Laat uw handschoenkastje open zodat het voor eventuele dieven duidelijk is dat er geen waardevolle voorwerpen zijn.
  • Schenk ook aandacht aan de buitenkant van de wagen : plaats een afsluitbare schroefdop op de benzinetank, schuif uw antennen in, gebruik afsluitbare systemen om uw goederen op het bagagerek te vervoeren, enz.

Toch slachtoffer?

Mocht u toch nog slachtoffer van autodiefstal worden, neem dan volgende raadgevingen in acht.

  • Verwittig onmiddellijk de politiediensten.
  • Zorg voor kopieën van je autopapieren en bewaar deze thuis. Doe dit onmiddellijk bij de aankoop van het voertuig.
  • Noteer de specifieke kenmerken van jouw wagen op een signaleringsfiche (opvallende stickers, schade, enz.). Deze documenten en informatie kunnen bij een eventuele diefstal de politiediensten helpen bij het terugvinden en bij een correcte identificatie van je voertuig.
  • Tracht eventuele getuigen ter plaatse te houden of vraag hun naam en adres.

Diefstal uit voertuigen

Wat zoeken de dieven en wanneer?

Vrijdag en zaterdag, in de late avond en aan het begin van de nacht, zijn de piekmomenten.

Dit soort diefstallen gebeurt het hele jaar door, maar de 'donkere' maanden worden als echte piekmomenten gezien.

Wat wordt het vaakst buitgemaakt?

  • Persoonlijke bezittingen, zoals identiteitskaarten, bankkaarten, rijbewijzen, portefeuilles,...
  • Laptops
  • Smartphone

Ook boorddocumenten zijn zeer gegeerd, meer bepaald het kentekenbewijs. Omdat het essentieel is voor de identificatie van een voertuig, kan het kentekenbewijs gebruikt worden om een andere, gestolen wagen te verhandelen, maar ook bij het plegen van verzekeringsfraude.

Onze preventietips

  • Parkeer je wagen bij voorkeur in een garage of op een andere veilige plaats. Kies in ieder geval voor een niet afgelegen en goed verlichte parkeerplaats.
  • Sluit je wagen steeds zorgvuldig af: vergeet naast de portieren ook niet de ramen, het schuifdak en het kofferdeksel van je wagen goed te sluiten. Als de portieren niet gesloten zijn, is er geen sprake van braak en is er in de ogen van de verzekering geen sprake van diefstal en komt zij niet tussen. Wist je bovendien dat het niet afsluiten van de portieren op de openbare weg, krachtens de wet op de verkeersveiligheid, kan worden bestraft met een fikse geldboete? Sluit dus altijd je portieren!
  • Neem je waardevolle voorwerpen (smartphone, laptop, handtas, portefeuille, jas, huissleutels...) altijd mee.
  • Verwijder steeds je mobiele GPS en GPS-houder uit de wagen. Veeg ook de afdruk van de zuignap van de GPS op je voorruit weg. Bij het zien van de GPS en/of de GPS-houder en/of de zuignapafdruk van de GPS breken dieven in je wagen in, in de hoop zich de buit toe te eigenen.
  • Als je de wagen verlaat, neem dan in de mate van het mogelijke je boorddocumenten mee. In geval van een langere afwezigheid, doe dit dan uit voorzorg. 
  • Het kentekenbewijs bestaat uit twee delen: het eerste deel (met symbool auto) van het document moet altijd aan boord blijven van het voertuig en het tweede deel (met symbool huisje) moet thuis worden bewaard.
  • Schakel steeds de bluetooth- en wifi-functie uit (van je GPS, laptop, smartphone..) opdat potentiële dieven dit signaal niet zouden kunnen opvangen en zo weet krijgen van de aanwezigheid van waardevolle voorwerpen.
  • Indien er niets waardevols aanwezig is in het voertuig, toon dit: laat je handschoenkastje en/of kofferzeil open.
  • Voorwerpen die (per uitzondering) toch in de wagen blijven liggen, kunnen in een afgesloten koffer worden opgeborgen. Leg het voorwerp bij vertrek in je koffer en niet op de plaats van bestemming, zodat een potentiële dief deze handeling niet ziet.
  • Hou een inventaris bij van de serienummers, het merk en het type van al je waardevolle voorwerpen. Doe dit ook voor je GPS, laptop, serienummer van je smartphone... Het serienummer en het IMEI-nummer zijn unieke nummers waardoor de politie de gestolen goederen sneller kan terugvinden en ze kan terugbezorgen aan de rechtmatige eigenaar.
  • Gebruik de PIN-code op je GPS. Deze optie is vaak voorzien, maar niet standaard geïnstalleerd. Stel deze functie in. In geval van diefstal kan je GPS niet meer worden gebruikt zonder de juiste PIN-code.

Wat te doen bij diefstal

  1. Doe steeds aangifte bij de politie. 
  2. Blokkeer uw  bank- en kredietkaarten via CARDSTOP  070 344 344.
  3. Blokkeer uw  identiteitsdocumenten via DOCSTOP 00800 2123 2123.
  4. Verwittig uw verzekeraar.

Ook nuttig

Maak een inventaris op van alle waardevolle voorwerpen zodat u deze gedetailleerd kunt beschrijven. Noteer onder meer merk, type, serienummer en neem foto’s. Bewaar thuis kopieën van uw boorddocumenten. Mocht alles worden teruggevonden, dan kan de politie u opsporen als de eigenaar.

 

Labels