10 nuttige tips tegen fietsdiefstal

Het verlies van je fiets kan enige ongemakken met zich meebrengen: een gevoel van overmacht, tijdverlies, wantrouwen, onvoorziene kosten,.... We staan er niet gauw bij stil, maar een fietsdiefstal heeft toch heel wat onverwachte gevolgen. Daarom kan je maar beter voorkomen dan genezen.

fietsdiefstal

1. Koop jouw tweedehandsfiets op een veilige, verantwoorde manier.

Je bent op zoek naar een tweedehandsfiets en je vindt je droomfiets op Tweedehands.be, Ebay, Marktplaats of Facebook Marketplace? De meeste verkopers zijn nog altijd eerlijk maar helaas zitten er ook oplichters tussen. Waar kan je op letten?

  • Vraag altijd zoveel mogelijk gegevens van de verkoper: naam, adres, telefoonnummer, emailadres, desnoods ook een kopie van zijn of haar identiteitskaart.  Let ook op als de aanbieder in het buitenland blijkt te wonen.  
  • Spreek af bij de verkoper thuis. Als de verkoper je vraagt om af te spreken op de hoek van een straat, als je zijn telefoonnummer niet krijgt en je kent zijn adres niet, dan klopt er waarschijnlijk iets niet.   
  • Vraag naar de originele aankoopfactuur van de fiets. Aanvaard geen gekribbeld papiertje. Let op, sommige fietsendieven maken zelfs aankoopfacturen na, met een hoofding die er verdacht echt uitziet.  
  • Inspecteer de fiets. Is hij overschilderd of is het framenummer weg gefreesd? Dan is de kans groot dat het een gestolen fiets is.   
  • Let op de prijs. Als de fiets te goedkoop is, is het waarschijnlijk te mooi om waar te zijn. Maar soms vragen dieven ook hoge prijzen voor de gestolen fietsen. Vooral dure vouwfietsen worden gestolen en tweedehands verder verkocht, maar ook dure mountainbikes en elektrische fietsen.
  • Volg je gevoel: als je denkt dit is raar, dan is het waarschijnlijk ook raar.   

2. Registreer jouw fiets op www.bikebank.be

Bij verlies of diefstal kan je via deze website nagaan of je fiets al teruggevonden werd. Registreer jouw fiets meteen na aankoop of zo snel mogelijk gratis (met foto) in de Bikebank. Dit vergroot de herkenbaarheid en de kans op het terugvinden van je fiets na diefstal of verwijdering. Het Bikebanklabel is een extra hulpmiddel om je fiets te registreren en de kans op diefstal te verkleinen. 

3. Label je fiets

Als je je fiets laat labelen wordt je rijksregisternummer aangebracht op een sticker, die zeer moeilijk te verwijderen is. Zo krijgt je fiets een uniek nummer (rijksregisternummer). Het labelen op zich biedt geen garantie tegen diefstal, maar als een gelabelde fiets wordt teruggevonden kan de politie hem makkelijk terugbezorgen. 

Op verschillende lokale evenementen (bv. braderij, lentefestival,...) kan je onze medewerkers vinden met een stand waar fietslabels kunnen verkregen worden. Het is niet nodig om je fiets (of step) mee te brengen. Een identiteitskaart of Kids-ID zijn wel noodzakelijk om een label te verkrijgen.

Daarnaast kan je bellen naar ons algemeen nummer 015/750 950. Hierbij dien je aan te geven dat je graag een fietslabel wil laten aanmaken. Onze onthaalmedewerker zal vragen naar je rijksregisternummer. Vervolgens wordt je label aangemaakt en voor je klaargelegd, waarop je ze kan komen ophalen om het onthaal. Nadien kleef je het label zelf op je fiets. 

4. Zet je fiets binnen, zichtbaar op een verlichte plek of gebruik een bewaakte stalling

Maak je fiets vast op plaatsen die verlicht zijn. Ontneem de potentiële dieven de mogelijkheid om uw fiets in alle rust te stelen. Verlichte plekken en de aanwezigheid van volk werken ontradend. Mogelijke dieven zullen minder geneigd zijn deze plaatsen op te zoeken om hun gangetje te gaan.

5. Doe je fiets altijd op slot

Dé belangrijkste tip tegen fietsdiefstal is het gebruiken van goede sloten. Zelfs voor een paar minuten. Zelfs op veilige plaatsen. De meeste fietsdiefstallen gebeuren thuis of aan het station. Zorg er altijd en overal voor dat jouw fiets goed op slot is. Hoe sterker je slot, hoe langer het duurt voor de dief jouw fiets kan meenemen. Dieven hebben geen uren tijd om je fiets los te maken. De meeste dieven zijn amateurs en raken makkelijk ontmoedigd door een stevig slot. Elke seconde of minuut maakt het verschil.

6. Gebruik goede sloten met keurmerk

Via de website van de Fietsersbond kan je meer info vinden over wat een goed en stevig fietsslot is.

7. Maak je fiets vast aan een verankerd stalen object

Hang je fiets vast aan een vast voorwerp zoals een fietsenrek of een fietsbeugel. Heel wat fietsrekken zijn er speciaal voor ontworpen.

8. Maak het wiel én kader vast

Je gebruikt best twee verschillende sloten omdat de meeste fietsdieven gespecialiseerd zijn in één type slot. Gebruik een beugel- en ringslot en maak je het wiel én de kader vast aan een verankerd voorwerp.

9. Verwijder alle losse onderdelen

Laat niets achter in je fietszakken of op de bagagedrager. Verwijder alle accessoires zoals fietspomp, fietscomputers, afneembare verlichting, drinkbus, …

10. Doe altijd aangifte bij diefstal

Werd je fiets toch gestolen? Doe dan onmiddellijk aangifte bij de politie. Maak je afspraak op voorhand via onze website politie.be/5362/. Bij een aangifte beschrijf je zoveel mogelijk details van de fiets. Werd de fiets reeds geregistreerd, dan toon je de fietspas. Jaarlijks worden heel wat fietsen teruggevonden die niet kunnen terugbezorgd worden aan de rechtmatige eigenaar omdat deze geen aangifte deed.

Sinds kort kan je via de website www.gevondenfietsen.be zelf op zoek gaan naar je fiets. Op deze website worden alle fietsen geplaatst die politie of stadsdiensten terugvinden. In enkele muisklikken krijgt u een overzicht van fietsen die voldoen aan de beschrijving van jouw fiets.

Labels