Stijging cybercrime

Internet als facilitator 

De coronacrisis en bepaalde maatschappelijke tendensen hebben ervoor gezorgd dat criminelen hun weg naar het internet gevonden hebben. De anonimiteit en de grote bereikbaarheid van vele potentiële slachtoffers via het online gebeuren, maken het aantrekkelijk om via deze weg mensen op te lichten. Ook in onze politiezone zien we de laatste jaren een stijging van het aantal feiten cybercrime. Cybercrime beperkt zich niet meer tot overduidelijke phishingmails in een bedenkelijke spelling. Criminelen worden steeds vindingrijker: er worden whatsappjes verstuurd door zogezegd een familielid met de vraag om geld te storten, er worden mails, zogezegd van officiële instanties, verstuurd die zeer waarheidsgetrouw overkomen met de vraag om persoonlijke gegevens door te geven, personen bellen je op om zogezegd behulpzaam een computerprobleem op te lossen, ... Kortom, op allerlei manieren proberen criminelen via internet van mensen geld te ontfutselen.  

campagnebeeld

Vele slachtoffers - vaak grote bedragen 

In 2021 noteerden wij een nadeel van meer dan 1,55 miljoen euro en een stijging qua meldingen en opgemaakte processen-verbaal. Dit is een hallucinant groot bedrag. Cybercrime is een criminaliteitsvorm die zeer veel slachtoffers maakt, in heel wat gezinnen gebeuren er drama's. Slachtoffers geraken vaak hun zuur verdiend spaargeld kwijt door te snel op bijv. een link te klikken en bepaalde persoonlijke gegevens in te vullen. Bepaalde mails of berichten zijn zo geloofwaardig dat het vaak moeilijk wordt om het onderscheid met echte mails te maken. 

 

Extra politieaandacht - extra inzet op preventieluik 

Net zoals anders politiezones gaan we samen met onze partners dit fenomeen extra bestrijden. Zo hebben we extra interne opleidingen georganiseerd zodat onze collega's natuurlijk mee blijven met de nieuwste ontwikkelingen, gaan we onze recherchecapaciteit vergroten en zetten we ook samen met de preventiedienst van de stad extra in op het preventieluik. Wijkagenten werden bijvoorbeeld opgeleid om tips te kunnen geven om niet in de val te trappen te trappen van cybercriminelen, er worden binnenkort infomomenten georganiseerd voor de brede bevolking, er komt een folder met preventietips en ook via sociale media brengen we dit fenomeen regelmatig onder de aandacht. In samenwerking met verschillende partners proberen we zo de waakzaamheid te vergroten en een algemeen gevoel van 'awareness' te creëren.  Want als niemand nog op verdachte links klikt of persoonlijke informatie doorgeeft, valt heel wat ellende te voorkomen! 

Labels