Roep partnergeweld tot halt

Partnergeweld komt helaas nog vaak voor. Kort gezegd is partnergeweld elke vorm van geweld tussen volwassen partners of ex-partners. Het gaat over lichamelijk, seksueel, psychisch of economisch geweld. Denk maar aan bedreigingen, lichamelijke mishandeling zoals iemand slaan, of iemand seksueel misbruiken. Ook psychisch geweld hoort bij partnergeweld. Denk maar aan het continu zeggen dat hij of zij niet goed genoeg is, er niet uitziet of gewoonweg niets kan. Psychisch geweld is eigenlijk het kleineren en mentaal kraken van jouw partner. Bovendien kan partnergeweld gaan over passief geweld zoals iemand te weinig eten geven of de foute medicatie toedienen. Uit een Belgische studie kunnen we concluderen dat één op de 7 vrouwen en één op de 10 mannen te maken krijgt met partnergeweld. Dit is dus veel te veel. Want niet enkel heeft partnergeweld gevolgen voor het slachtoffer. Ook vrienden, familie of eventuele kinderen zien hier mee van af.

Wat moet je doen als je slachtoffer bent? Praat erover. Zoek iemand die je vertrouwt en lucht je hart. Zij kunnen je bijstaan en je verder helpen. Maar vergeet ook zeker niet voor jezelf te zorgen. Slachtoffer zijn van partnergeweld is niet min en kan op mentaal vlak veel negatieve gevolgen hebben. Zorg er daarom voor dat zo’n ingrijpende gebeurtenis niet de bovenhand van je neemt. Daarnaast kan je altijd bij de politie terecht. Verzamel bewijsmateriaal en doe een aangifte. Voor dringende zaken kan je altijd naar het nummer 101 bellen. De politie zal je dag en nacht bijstaan.

Er zijn een aantal instanties die jou helpen bij partnergeweld. 1712 is het telefoonnummer dat je moet onthouden. Je kan anoniem bellen, chatten of mailen met een professionele hulpverlener. Samen komen jullie tot een oplossing. Kijk op deze site voor meer info. Weet je niet hoe je zo’n ingrijpbare  gebeurtenis moet verwerken? Bij Slachtofferhulp CAW  kan je erover praten en staan professionele hulpverleners jou bij. Ze geven jou emotionele ondersteuning, ze vertellen je hoe zo’n verwerkingsproces loopt en geven je juridische informatie. Dit kunnen bijvoorbeeld je rechten als slachtoffer zijn. Kijk op deze site voor meer info.

Zoek zeker hulp. Samen geraken we erdoor. En onthoud, praten werkt écht.

Labels