Persbericht jaarverslag 2021

Op vrijdag 22 april hebben wij ons jaarverslag voorgesteld aan de pers. Het jaarverslag zal in de bus van iedere Lierenaar vallen in de loop van volgende week. Wij geven graag al enkele hoogtepunten mee!

jaarverslag 2021

Impact Corona

De coronacrisis heeft een aanzienlijke impact gehad op de maatschappij maar ook op onze werking. Wij moesten de getroffen maatregelen handhaven maar ook zien dat onze normale werking niet in gedrang kwam. Controles uitvoeren, verkeersveiligheid en optreden tegen criminaliteit verdween niet door Corona dus het was soms een moeilijke balans vinden. Ook wij maken deel uit van de samenleving, afwezigheden gaf een grote druk op de organisatie en zorgde ervoor dat sommige minder prioritaire opdrachten op pauze werden gezet. In totaal schreven we 208 processen-verbaal uit, de meeste waren voor het niet dragen van mondmasker op de Novemberfoor, niet naleven van samenscholingsverbod en deelnemen aan een lockdownfeestje. Het was voor niemand gemakkelijk en wij hopen dat deze tijden achter ons liggen!

 

Verkeersveiligheid

Voor 2021 telden we 306 verkeersongevallen met stoffelijke schade en 112 met lichamelijke letsel op ons grondgebied. Hierbij waren 120 personen licht gewond en 16 zwaargewond.

Er reden spijtig genoeg nog groot aantal chauffeurs onder invloed: 20 chauffeurs bliezen alarm, 69 positief en 38 chauffeurs reden onder invloed van drugs.

Wij controleerden ook nog op andere zaken die kaderden in de verkeersveiligheid. 3768 personen hebben een proces-verbaal ontvangen voor hinderlijk parkeren, 163 voor het parkeren op een mindervalidenplaats. Andere inbreuken waren bijvoorbeeld: 236 voor gsm-gebruik, 85 voor agressief rijgedrag en 148 voor het ontbreken van een rijbewijs.

 

Verkeersleefbaarheid

Verkeersveiligheid gaat hand in hand samen met verkeersleefbaarheid. We werken en leven in een stad waar we “dicht op elkaar zitten”. Hoffelijk chauffeurs zowel automobilisten als fietsers maken de stad leefbaarder.

Om ervoor te zorgen dat burgers zich houden aan de maatregelen, dienen wij nog steeds controles te houden. Voor zone 30 werden er in 2021 7742 voertuigen gecontroleerd waarvan er 1322 of 17% helaas te snel reden.

 

Fietszone

Met het inbrengen van de fietszone in het centrum van Lier hebben wij eerst een periode sensibiliserend gewerkt om burgers attent te maken op deze nieuwe wijziging. Er werd in twee richtingen gewerkt: automobilisten werden geverbaliseerd voor het inhalen van fietsers en fietsers op hinderlijk fietsgedrag.74 bestuurders werden geïntercepteerd en aangesproken over het niet-naleven van de fietszone. Daarnaast werden 117 fietsers aangesproken over het niet-naleven van de verkeersregels. De gerapporteerde overtredingen door fietsers gaan over het fietsen op het voetpad, fietsen door de verboden richting of een combinatie van beiden. Ook enkele vaststellingen van rijden zonder verlichting, rijden zonder handen en het negeren van de verkeerslichten. In totaal werden dus 191 personen aangesproken en gesensibiliseerd in 2021. Voor 2022 blijven wij inzetten op het naleven van de fietszone en het hinderlijk fietsgedrag.

 

Criminaliteit

Voor 2021 registreerden we 2179 feiten. Dit is een lichte daling maar we moeten voorzichtig zijn hoe dit te interpreteren mits het uitzonderlijke omstandigheden waren dit jaar. De top 6 geregistreerde feiten voor onze zone zijn :

1)Diefstal en afpersing: 564

2)Bedrog: 220

3)volksgezondheid: 214 (2020: 516)

4)beschadigen van eigendom: 180

5)misdrijven tegen de lichamelijke integriteit: 173

6)verdovende middelen: 147

 

Medewerkers

In september 2021 wijzigde de manier van aanwerven van politie inspecteurs. Vanaf nu kan je voor je opleiding start, al kiezen in welke zone je tewerkgesteld wordt. Wij zullen dus zelf de selectiegesprekken houden en kunnen op deze manier een mogelijke kandidaat veel persoonlijker opvolgen. In 2021 opende het Zorgcentrum Seksueel geweld ( ZSG) in Antwerpen. Wij leverden 2 zedeninspecteurs voor 2021 en zullen er nog twee extra leveren voor 2022. Zedeninspecteurs krijgen een speciale opleiding om slachtoffers op een juiste manier te kunnen verhoren in deze zeer specifieke en gevoelige materiaal. Zij zijn opgeleid om slachtoffers de juiste aangepaste hulp te bieden bij aangifte.

Middelen

We investeerden in 2021 extra in technologie: een extra lichtkrant, een uitbreiding van het ANPR netwerk, vernieuwing camera’s van ons commissariaat , bewakingscamera’s stadscentrum, mobiele camera, flitspalen en een extra smileybord.

 

Toekomst 2022

Voor 2022 zullen onze organisatie heroriënteren. We gaan de nabijheidspolitie versterken en breiden het fietsteam uit met 4 extra medewerkers. Cybercriminaliteit blijft stijgen, wij zetten in op preventie en zullen een extra medewerker voorzien voor dit fenomeen. Door verschillende investeringen zullen wij de informatiegestuurde politiezorg verder optimaliseren. Er zal geïnvesteerd worden in extra flitspalen op locaties die nauwkeurig zijn uitgekozen na uitgebreid onderzoek.

Qua duurzaamheid zullen wij vooral inzetten op het welzijn van onze collega’s maar ook zullen wij onze voertuigen verduurzamen en performant materiaal voorzien voor onze collega’s zoals de implementatie van bodycams , nieuwe radioposten en kogelwerende vesten.

Voor 2022 mag de Lierse burger zich ook verwachten aan een nieuwe branding. We geven al vast een tipje van de sluier met de slogan: “Lokale politie Lier, ook mijn politie!"

Labels