Sloth Juice

In september verscheen er in de media een artikel over de vape-vloeistof “Sloth” en de illegale variant “Sloth Juice” die mogelijks de ronde deed op Antwerpse skateparken.



Hierop kwamen er bij de politie Voorkempen reacties binnen van verontruste ouders. Ook op het scholenoverleg van september in Westmalle kwam het onderwerp “Sloth Juice” aan bod.

Roken

Er is door de politie Voorkempen onmiddellijk gestart met beeldvorming binnen de zone rond dit nieuwe fenomeen. Concreet was er aanvankelijk één specifieke melding van een minderjarig leerling die onder invloed was van “Sloth Juice”. In oktober kwam er een tweede geval aan het licht.



Onderzoek

In oktober bleek uit het proactieve onderzoek, in samenwerking met het parket Antwerpen en Sciensano, dat het probleem een lokale verankering kende in de PZ Voorkempen.



Bij een controle in september werd een verdachte vape-vloeistof aangetroffen en overgemaakt aan het labo voor analyse. Uit de resultaten bleek de vape-vloeistof een illegale synthetische cannabinoïd te bevatten.



In navolging van dit dossier werden er door de politie Voorkempen diverse huiszoekingen en controles uitgevoerd waarbij meerdere verdachten werden gearresteerd en verhoord.



Onbekende samenstelling

“Sloth Juice” is een recent fenomeen waardoor er nog heel wat verwarring heerst omtrent dit gegeven. Het grote gevaar bij dergelijke “designer-drugs” ligt hem enerzijds bij het gebrek aan informatie over de substantie die gebruikt wordt en anderzijds bij de onwetendheid van de gebruiker.



In het geval van “Sloth Juice” wordt er een synthetisch cannabinoïde toegevoegd aan een e-vloeistof. De samenstelling, dosering en effecten van dergelijke synthetische producten wordt niet gecontroleerd, is weinig bestudeerd door de wetenschap en is vaak niet gekend door de gebruiker, wat kan lijden tot een accidentele overdosis. Gerapporteerde neveneffecten kunnen gaan van misselijkheid en geheugenproblemen tot ernstige psychoses.



Toekomst

Uit de lopende onderzoeken is gebleken dat na de acties die werden ondernomen door de Politie Voorkempen, het fenomeen zeer sterk is afgenomen. Bronnen melden ons dat het product haast niet meer te verkrijgen is.



Een opvolging naar de toekomst blijft echt een belangrijk gegeven. Hiervoor zal er nauw samengewerkt worden tussen de politie, het parket en de inspectiediensten van de federale overheid.



Het verleden leert ons dat bij “designer-drugs” met de regelmaat van de klok nieuwe illegale substanties opduiken. Deze nieuwe trends worden steevast door de politie opgevolgd en met de nodige aandacht behandeld.



Wanneer iemand toch geconfronteerd wordt met een twijfelachtig product, raden wij steeds aan om dit te melden bij uw lokale politie.

Labels