Bijna 700 tabaksproducten van de markt gehaald tijdens controleactie in nachtwinkels

Lokale Politie Voorkempen controleerde afgelopen zaterdag samen met de inspectiedienst consumptieproducten van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu meerdere nachtwinkels. Daarbij werden 663 niet-conforme tabaksproducten en een niet-conform cosmetica-artikel van de markt gehaald.

Controleactie nachtwinkels

Aanleiding van de controleactie het voorbije weekend waren onder meer meldingen van burgers over de verkoop van tabaksproducten aan minderjarigen. In één van de gecontroleerde nachtwinkels werd zo’n verkoop op heterdaad vastgesteld. In dezelfde winkel werden bijna 400 niet-conforme e-sigaretten aangetroffen. Die werden van de markt gehaald nadat de eigenaar er vrijwillig afstand van deed.

In nog een andere handelszaak bleken eveneens niet-conforme tabaksproducten aanwezig te zijn, bijna 300 in totaal. Ook hier ging het hoofdzakelijk om vapes, waarvan vrijwillig afstand gedaan werd. Elders werd dan weer een niet-conform cosmetica-artikel uit de rekken gehaald. Tot slot werd de wetgeving rond het rookverbod gecontroleerd.

De overtreders riskeren een proces-verbaal van vaststelling van overtreding of een waarschuwing. Politiezone Voorkempen blijft inzetten op dit soort acties en zal dus ook in de toekomst nauw samenwerken met de inspectiedienst consumptieproducten.