Wat is een woonerf?

In Schoten zijn verschillende woonerven. Je herkent deze aan het verkeersbord F12a.

In deze woonerven gelden andere regels voor het gebruik van de openbare weg (cf. artikel 22 bis van de wegcode).

Een belangrijke misvatting betreft de snelheid: binnen een woonerf is de snelheid voor alle gebruikers beperkt tot 20 km per uur, en niet tot 30 km per uur zoals velen denken. Voetgangers mogen er immers de volledige breedte van de openbare weg gebruiken; bovendien is spelen op de openbare weg eveneens toegelaten. Bestuurders van voertuigen mogen voetgangers niet in gevaar brengen en hinderen. Ze moeten zo nodig voor hen stoppen en dubbel voorzichtig zijn ten aanzien van spelende kinderen. Voetgangers mogen het verkeer wel niet nodeloos belemmeren.

In een woonerf mag je enkel parkeren op de parkeervakken. Die herken je aan wegmarkeringen, de kleur van de vakken, de letter P of verkeersborden. Stilstaande of geparkeerde voertuigen mogen rechts of links ten opzichte van hun rijrichting parkeren.

Fout geparkeerde wagens zorgen vaak voor gevaarlijke situaties voor andere weggebruikers, vooral voor fietsers en voetgangers. Vermijd een GAS-boete, en parkeer je bolide correct.

Woonerf Klarrewarre

 

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Schoten via het contactformulier of telefonisch via 03 680 12 70.