Multidisciplinaire actie op bouwwerven

Op donderdag 27 juni 2024 voerden Politie Schoten en Gemeente Schoten een uitgebreide controle uit op verschillende bouwwerven in de regio. Hierbij kregen zij ondersteuning van het ARIEC Antwerpen (Arrondissementeel Informatie en Expertise Centrum) van de Federale Politie. Deze actie vond plaats op verzoek van het gemeentebestuur en in samenwerking met de Federale Gerechtelijke Politie, het parket en het arbeidsauditoraat.

De controle werd georganiseerd naar aanleiding van mogelijke wanpraktijken bij projectontwikkelaars en bouwbedrijven. Het doel was om te controleren of de bedrijven zich aan de geldende regelgeving houden en om eventuele illegale activiteiten die de lokale economie kunnen schaden, op te sporen.

Tijdens de actie werden 83 personen gecontroleerd op 12 bouwwerven, verspreid over ongeveer 32 bedrijven. De belangrijkste bevindingen betroffen inbreuken op de controlekaart volledige werkloosheid, waarbij 5 overtredingen werden vastgesteld. Daarnaast waren er 3 inbreuken op "check in @ work" en bleken twee personen niet aangemeld in Limosa. Verder werden er overtredingen geconstateerd op het gebied van collectieve valbeveiliging, het correct plaatsen van ladders en het dragen van helmen. Eén dakwerf werd stilgelegd; de werkzaamheden mogen pas worden hervat zodra de werf veilig is. Bovendien werden twee personen betrapt op zwartwerk en één persoon bleek illegaal in het land te zijn.

De lokale overheden van Schoten willen voorkomen dat ondernemingen worden gebruikt voor criminele activiteiten en overlast veroorzaken in de buurt. Deze handhavingsacties zijn onderdeel van het opvolgbeleid en de bestuurlijke aanpak van de gemeente.

Labels