Grijpdiefstallenplaag opgehelderd

In november 2018 werden de Schotenaren opgeschrikt door zes grijpdiefstallen. Eén van de slachtoffers raakte hierbij levensgevaarlijk gewond, de andere slachtoffers hebben allemaal emotionele en of materiële schade opgelopen. Onze lokale recherche heeft alle feiten opgehelderd, zes minderjarige verdachten werden voorgeleid.

In november 2018 werden op korte tijd zes grijpdiefstallen gepleegd in Schoten. Alle feiten vonden overdag plaats in het centrum van de gemeente en enkel oudere dames werden geviseerd. Eén dame raakte tijdens de feiten zeer zwaar gewond en verkeerde enige tijd in levensgevaar. Zij is nog steeds herstellende. Ook de andere slachtoffers bleven ontredderd achter met emotionele en of materiële schade.



Het verder onderzoek van de lokale recherche naar de grijpdiefstallen bracht reeds zeven verdachten in beeld, allen minderjarig. Twee groepen jongeren, die los van elkaar handelden, pleegden de feiten. Verschillende van deze verdachten waren voordien nog nooit met de politie in contact gekomen voor gerechtelijke feiten.



De ene groep kan gelinkt worden aan vier feiten. Zij bekenden de grijpdiefstallen of er  zijn sterke bewijzen tegen hen. Twee van hen bekenden bovendien nog een grijpdiefstal die ze pleegden in Antwerpen. Ze stalen ook een voertuig en de bankkaart van een familielid. Het voertuig werd kort na de diefstal zwaar gehavend teruggevonden op de A12 in Willebroek. Een rechercheur legde al snel de link tussen de autodiefstal en de grijpdiefstallen en kwam zo de verdachten op het spoor.



De andere groep minderjarigen pleegden twee feiten.  Eén van de verdachten werd op heterdaad betrapt tijdens een grijpdiefstal en staande gehouden door een toevallige passant. Deze moedige burger hield de verdachte in bedwang tot de lokale politie ter plaatse was. Twee andere verdachten werden nadien geïdentificeerd en verhoord voor het tweede feit, een vierde verdachte blijft nog op te sporen.



Alle verdachten werden ondertussen voorgeleid bij de Jeugdrechter. Het onderzoek loopt momenteel nog verder om alle details volledig uit te klaren. Sinds de verdachten gevat werden, zijn er geen nieuwe feiten meer gepleegd.

 

Labels