Wat als je met de auto op vakantie vertrekt?

Elk jaar vertrekken een heleboel mensen met de auto op vakantie. Het is dan ook een populaire manier om te reizen omdat je enorm onafhankelijk bent. Er is natuurlijk een verschil tussen dagelijks naar je werk  rijden en duizend kilometer of meer bollen. Daarom vertrek je best goed voorbereid. We helpen je alvast op weg!

tekening auto met koffers op dak

Alles valt en staat met de staat van je voertuig. Een verre reis is een zware belasting voor je auto, ga voor vertrek langs bij je garagist voor een onderhoud. Er zijn ook een aantal zaken die je zelf kan controleren:



1.    Controleer het oliepeil, de koelvloeistof en andere vloeistofniveaus.

2.    Zorg ervoor dat de spiegels en hoofdsteunen correct zijn afgesteld.

3.    Let erop tijdens het laden van je voertuig dat je zware spullen zo ver mogelijk wegsteekt en dat je alles vastmaakt. Losse prullen worden gevaarlijke projectielen bij een ongeval.

4.    Dubbelcheck de bandenspanning van zodra je voertuig is geladen.



Niet enkel de staat van het voertuig is belangrijk om veilig op je bestemming te geraken, ook de staat van de chauffeur is van levensbelang. Eén op drie dodelijke ongevallen, zowel overdag als ’s nachts, worden veroorzaakt door vermoeidheid.  Zorg voor een goede nachtrust voor je trip en vertrek niet halsoverkop na je werk. Tijdens de rit pauzeer je best elke twee uur even om je benen te strekken en iets te drinken. Zo houd jij jouw hoofd helder en verklein je de kans om in te dommelen. Van zodra je merkt dat je aandacht verslapt, je vaak moet geeuwen of het moeilijk krijgt om in het midden van de rijstrook te blijven rijden, stop je onmiddellijk. Als er geen andere chauffeur het stuur kan overnemen, doe dan een dutje. Liever enkele uren later op je bestemming aankomen dan nooit. Je speelt niet enkel met je eigen leven, maar ook met dat van je passagiers.



Om zorgeloos op vakantie te vertrekken, moet je  toch even je hoofd erbij houden. Overweeg reisbijstand en pechverhelping en controleer of je autoverzekering in orde is. Neem wegenkaarten mee, ook al heb je een GPS, en bekijk voor je vertrek al eens hoe je zal rijden. Zo weet je welke tolwegen je passeert of je een vignet nodig hebt en welke knelpunten op je route liggen. Bevoorraad je wagen met enkele flessen water zodat je zeker voldoende drinken hebt als je in een lange file terechtkomt. Om te weten of de landen die je doorkruist speciale verkeersregels hebben, neem je een kijkje op de website van Touring. Wist je bijvoorbeeld dat je als brillende chauffeur in sommige landen verplicht bent om een extra bril in je auto te hebben?



Je kan je reis ook registreren via Travellers Online. Zo kan de FOD Buitenlandse Zaken je makkelijker informeren en ondersteunen als er tijdens je vakantie in het buitenland crisissen uitbreken of aanslagen of natuurrampen gebeuren.  Vergeet ook niet om vakantietoezicht  aan te vragen, zo kan je met een gerust hart vertrekken.



Goede reis!

 

Labels