Terug stijging in aantal vakantietoezichten in Schoten

In de eerste helft van dit jaar (tot 30 juni) werden reeds 222 aanvragen tot vakantietoezicht bij de Lokale Politie Schoten gedaan. Dat is goed nieuws! De cijfers van de vakantietoezichten schommelen van jaar tot jaar. Gemiddeld liggen de cijfers rond de 550 aanvragen per jaar. Vorig jaar werden in totaal slechts 475 vakantietoezichten aangevraagd. In dezelfde periode vorig jaar werden dan ook maar 176 aanvragen gedaan. Dat er dit jaar dus opnieuw een stijging lijkt te zijn, is zeer positief. Via vakantietoezicht houdt de politie op aanvraag van de burger tijdens zijn afwezigheid een extra oogje in het zeil op zijn leegstaande woning. Tijdens de eerste helft van dit jaar spendeerden de inspecteurs van de Lokale Politie Schoten maar liefst 269 uur aan de uitvoering van vakantietoezichten. Op die manier probeert de politie diefstal in woning te voorkomen.

De politiewijk die zowel in 2016 als 2017 het vaakst een vakantieaanvraag deed is Koningshof (in 2016: 149 aanvragen, in de eerste helft van 2017: 70). De politiewijken Elshout en Deuzeld scoren het laagst (respectievelijk in 2016: 65 en 87 aanvragen, in de eerste helft van 2017: 30 en 31 aanvragen). Er is geen eenduidige verklaring voor dit verschil. Mogelijk heeft het te maken met het type woning en bevolkingsdichtheid. Elshout is een zeer geografisch verspreide en dun bevolkte politiewijk. De politiewijk Deuzeld heeft een duidelijk voorstedelijk karakter met voornamelijk gesloten bebouwing. De politiewijk Koningshof heeft dan weer overwegend residentiële bebouwing. Het is denkbaar dat deze inwoners meer vrees hebben voor een inbraak. Een andere mogelijkheid is dat de inwoners van de politiewijk Koningshof gewoon meer op reis gaan.

Wil je graag zelf vakantietoezicht aanvragen? Dat kan via de website www.police-on-web.be, door even langs te gaan bij de lokale politie, of het aanvraagformulier op de website in te vullen.

Labels