Safer Internet Day

Safer Internet Day wordt elk jaar georganiseerd door de Europese Commissie in februari. Vandaag is het de 21ste editie. Op deze dag wordt extra aandacht gegeven aan veiliger en beter internet waar mensen en jongeren in het bijzonder veilig kunnen surfen en weerbaar zijn.

Safer Internet Day affiche

Meer dan 110 landen vieren Safer Internet Day. In ons land wordt Safer Internet Day getrokken door Betternet. Betternet werkt aan een beter internet voor alle kinderen in België via initiatieven rond mediageletterdheid voor professionals, een hulplijn voor alle vragen en problemen rond online veiligheid en een burgerlijk meldpunt voor seksuele misbruikbeelden. (Bron: www.betternet.be)

Steeds meer jongeren, ouders en scholen hebben vragen over online mediagebruik. Surfen heeft veel voordelen.  Het bevordert de creativiteit en zelfstandigheid van jongeren, maar er zijn ook risico’s verbonden aan het internet. Het net is toegankelijk voor iedereen, ook criminelen. Deze dag inspireert internetgebruikers om verantwoord en nieuwsgierig te surfen.

Het is soms moeilijk om met je tiener te praten over problemen die zij online ervaren of waarvan jij vermoedt dat zij ze tegenkomen. Er zijn een aantal initiatieven die jou en je kind kunnen helpen.

In samenwerking met Child Focus biedt Betternet een gratis hulplijn voor emotionele, technische en sociale ondersteuning aan kinderen of hun naasten (ouders, leerkrachten …) over online problemen zoals grooming, sexting of sexstorsion(*). Via 116 000 kunnen jongeren die online iets negatiefs meemaken 24/7 terecht voor hulp.

Een ander initiatief van Child Focus is Cybersquad. Dit is een peer-to-peerforum voor jongeren vanaf 12 jaar. Ze kunnen vragen stellen aan elkaar en elkaar ondersteunen bij online problemen. Ze kunnen anoniem hun probleem vertellen en advies krijgen van een gelijkgestemde. Jongeren kunnen er ook professioneel advies krijgen van een gespecialiseerde consulent van Child Focus.

 

(*) Grooming wordt ook wel online kinderlokking genoemd. Een volwassene maakt online contact met een minderjarige om deze seksueel te misbruiken, digitaal of offline. Beide types zijn strafbaar.

Sexting is het versturen van seksueel getinte berichten of foto’s. Dit is strafbaar als deze beelden worden doorgestuurd zonder toestemming van de betrokken partij of als je de andere onder druk zet om beelden over te maken. Ook als je ongevraagd beelden van jezelf doorstuurt, is dit grensoverschrijdend gedrag.

Bij sextorsion worden slachtoffers overtuigd om online intieme beelden van zichzelf door te sturen. Daarna dreigen afpersers om deze beelden online te smijten als het slachtoffer hen niet betaalt.

Werd jij slachtoffer van grooming, sexting of sextorsion? Neem dan contact op met Politie Schoten op 03 680 12 70.

Labels