Opgepast voor malafide slotenmakers

Het kan iedereen overkomen. Je slaat de voordeur achter je dicht en op hetzelfde moment besef je dat de huissleutels nog in de woonkamer liggen. Nadat je alles hebt geprobeerd om terug binnen te geraken, ga je op zoek naar een slotenmaker. De voorbije weken kregen we verschillende meldingen van slotenmakers die exorbitante bedragen vroegen aan hun klanten en niet altijd goed werk afleverden.

slot op deur

Deze slachtoffers bleven ontredderd achter en contacteerden, begrijpelijk, de politie. Dit is echter spijtig genoeg meestal een louter burgerrechtelijke materie: onze inspecteurs kunnen hiervoor geen proces-verbaal opstellen. We kunnen wel enkele tips geven over hoe je dit kan voorkomen.

  • Als je via internet zoekt, is het belangrijk om niet de eerste de beste slotenmaker op te bellen die op je scherm verschijnt. Scroll door de resultaten en kies een slotenmaker die betrouwbaar lijkt.
  • Wanneer je een bedrijf contacteert, vraag dan zeker wat het je ongeveer zal kosten. Zo sta je niet voor verrassingen als jij jouw portefeuille moet bovenhalen.
  • Is de rekening plots veel hoger dan afgesproken? Stel vragen en betaal niet zomaar de rekening.
  • Je kan eventueel een aantal slotenmakers opbellen om zo prijzen te vergelijken.
  • Hoor eens rond bij vrienden, familie,… of zij een betrouwbare slotenmaker kennen.
  • Zoek een slotenmaker via de Gouden Gids. De kans is kleiner dat je bij een malafide bedrijf terechtkomt.

Om de kans te verkleinen dat je ooit een slotenmaker nodig hebt, bezorg je best enkele reservesleutels aan mensen die je vertrouwt, zoals goede buren, vrienden of familieleden. Het bespaart je tientallen euro’s en een hoop stress.

Als je toch denkt dat je bent opgelicht of niet tevreden bent van de geleverde service, kan je dit melden bij de FOD Economie via het meldpunt. Dit meldpunt geeft advies over hoe je best je belangen kunt verdedigen.

Let trouwens niet enkel op wanneer je een slotenmaker nodig hebt, ook andere ondernemers hebben soms slechte bedoelingen. Gebruik steeds je gezond verstand en zorg dat er duidelijke afspraken zijn.

 

Labels