Onderzoek naar grootschalige oplichting met internet bereikt hoogtepunt

Op woensdag 31 maart 2022 heeft de lokale recherche van Lokale Politie Schoten in samenwerking met de lokale recherche afdeling informaticacriminaliteit van Lokale Politie Antwerpen drie simultane huiszoekingen uitgevoerd op één adres in Antwerpen en twee adressen in Schoten. De huiszoekingen gebeurden naar aanleiding van een grootschalig onderzoek naar oplichting met internet. Vijf verdachten werden van hun vrijheid beroofd.

ingang kantoor lp schoten

In juli 2021 ontving Lokale Politie Schoten een melding van sluikstort van lege dozen van een webwinkel. Het team recherche vermoedde dat deze dozen afkomstig waren van frauduleuze bestellingen met geld afkomstig van witwassen door middel van moneymules. Het team startte een grootschalig onderzoek. De volgende weken ontvingen ze meer meldingen van sluikstorten en van simkaarten van telecomoperatoren die geleverd werden bij onwetende burgers. Oplichters gebruiken deze methode om onder de radar te blijven opdat hun persoonsgegevens niet gelinkt zijn aan de simkaart.

Doorgedreven onderzoek van het team recherche leidt tot de identificatie van vijf verdachten en ontrafelt grootschalige internetfraude. Slachtoffers werden in de val gelokt door middel van een valse sms of e-mail. De verdachten wasten het frauduleuze geld wit door aankopen te doen bij webwinkels.

Ook Lokale Politie Antwerpen voerde een onderzoek naar informaticacriminaliteit waarbij dezelfde verdachten in beeld kwamen. Daarom voerden beide rechercheteams samen drie simultane huiszoekingen uit op 31 maart 2022. Tijdens de huiszoekingen werden verschillende voorwerpen in beslag genomen die afkomstig waren van frauduleuze onlinebestellingen. Er werden onder andere smartphones, laptops, vervoersmiddelen, luxekledij en betaalkaarten in beslag genomen.

Vier minderjarige verdachten werden ter beschikking gesteld van de jeugdrechter en één meerderjarige verdachte mocht beschikken na verhoor.

Het team recherche van Lokale Politie Schoten wil iedereen waarschuwen om voorzichtig om te springen met verdachte sms’en of e-mails. Klik niet achteloos op een link en wees op je hoede voor oplichting.

 

Labels