Lachgas brengt de gezondheid ernstige schade toe

Een paar teugen aan een ballon en je bent enkele minuten in de zevende hemel. Deze gemakkelijke roes trekt veel jongeren aan. De laatste maanden kregen we enkele meldingen van gedumpte slagroompatronen. Deze gaspatronen zijn gevuld met lachgas oftewel distikstofmonoxide. Vroeger werd het gas vooral gebruikt als narcosemiddel bij operaties, maar tegenwoordig zie je het enkel nog in keukens … en als vluchtig snuifmiddel.

De slagroompatronen zijn dan wel overal vrij te koop, toch is het gebruik ervan niet zo onschuldig als het lijkt. De gevaren zijn afhankelijk van de hoeveelheid gas die je inademt.

minion waarop lichaamsdelen werden aangeduid die worden beschadigd bij overmatig gebruik lachgas

Gebruikers laten een gaspatroon leeglopen in een ballon en ademen nadien het gas uit die ballon in. Vrijwel onmiddellijk ervaren ze een roes die even snel verdwijnt als ze opkomt. De euforie duurt maar enkele minuten en gaat vaak gepaard met giechelbuien en kleurrijke hallucinaties. Het inademen van dit gas is niet ongevaarlijk, we sommen enkele risico’s op:

  • Net zoals bij andere snuifmiddelen kan dit gas irritaties veroorzaken aan neus, keel en de luchtwegen. Je kan braakneigingen krijgen, misselijk worden  en er stevige hoofdpijn aan overhouden.
  • Je kan de roes vergelijken met een dronken gevoel, daardoor is het mogelijk dat de gebruiker zich roekeloos en gevaarlijk gedraagt, valt en zichzelf verwondt.
  • De roes wordt veroorzaakt door een zuurstofgebrek in de hersenen. Langdurig gebruik ervan belemmert de werking van vitamine B12 waardoor je hersenschade kan oplopen; een symptoom hiervan is tintelende vingers.
  • Het inhaleren van het gas kan ook leiden tot onvruchtbaarheid en impotentie
  • Als je het gas rechtstreeks inhaleert vanuit een gasfles onder druk, kunnen je lippen, keel en longen bevriezen omdat het gas in de fles enorm koud is.
  • Als je een verkoudheid hebt en je hoofd helemaal verstopt is, loop je het risico dat je trommelvlies springt als je van het gas lurkt door de extra druk je die creëert. Hierdoor kan je blijvende gehoorschade oplopen.
  • Meer gevaarlijke gevolgen zijn bewustzijnsverlies, coma en zelfs de dood.  

Kortom, je speelt met je gezondheid voor enkele minuten plezier. Denk twee keer na vooraleer jij je lippen aan zo’n ballon zet.

 

Labels