Gemeente Schoten en Politie Schoten werken aan veiligheid, inspanningen en resultaten worden gewaardeerd door de inwoners

Op maandag 13 maart vond een commissie veiligheid plaats in het Kasteel van Schoten. Korpschef Jack Vissers en adjunct-korpschef Tim De Vos gaven een toelichting over het luik veiligheid.

LP Schoten

Aanpak van veiligheid door politie en partners

Er werd ingegaan op de verschillende doelstellingen binnen het huidige Zonaal Veiligheidsplan, dat loopt tot eind 2025. Korpschef Vissers gaf duiding bij de slagzin van dat plan “Veiligheid en leefbaarheid @Schoten, elk stukje van de puzzel telt”. Veiligheid is niet enkel een zaak van politie, maar de politie werkt samen met verschillende partners, zoals de gemeente, maar ook alle Schotenaren. “We danken de Schotenaren dan ook voor de 800 meldingen over verdachte gedragingen die ze in 2022 deden.” Op die manier kunnen onze teams toezicht en interventie, wijk, verkeer of recherche onmiddellijk ter plaatse nazicht doen. De cijfers m.b.t. de prioriteiten inbraken in woningen en panden, overlast en verkeer werden geduid. De zone zet de laatste jaren sterk in op verkeersveiligheid, waarbij bv. in 2022 meer dan 300.000 voertuigen werden gecontroleerd op snelheid. Ook de aandachtspunten drugs, intrafamiliaal geweld en cybercrime werden besproken. Cybercrime is vandaag de dag een enorm groot probleem, uiteraard niet enkel in Schoten. “In 2022 werd meer dan een miljoen euro nadeel aangegeven, alleen in Schoten.”  “We willen burgers dan ook aanmoedigen om voorzichtig te zijn op het web, als het te mooi om waar te zijn lijkt, is het dat meestal ook”, aldus Vissers. Daartoe zetten we sterk in op preventie tegen cybercrime.

Veiligheid positief beoordeeld door bevolking

Ook de veiligheidsmonitor, een bevraging die in 2021 werd afgenomen onder de Schotense bevolking, kwam aan bod. De resultaten zijn positief. Schotenaren beschouwen hun gemeente veilig en leefbaar. Meer 70% voelt zich zelden of nooit onveilig. “Slachtoffers zijn ook tevreden over de Schotense politie”, wat ons uiteraard deugd doet, aldus korpschef Jack Vissers.

Politie Schoten, innovatieve voortrekker in monitoring door stuurborden en gebruik 0365

Adjunct-korpschef Tim De Vos sloot af met een blik op de toekomst. 2023 wordt gedoopt als het jaar van de opvolging. Hij toonde een aantal nieuwe tools voor de opvolging van de doelstellingen van het zonaal veiligheidsplan. De Lokale Politie Schoten is altijd enthousiast over de digitalisering en de automatisering van haar werking en zet hier dit jaar sterk op in. In 2023 zullen nog verschillende toepassingen ontwikkeld worden om de operationele werking te ondersteunen. “Door digitalisering en innovatie brengen we meer blauw op straat, in plaats van achter het bureau”, aldus De Vos.

Jaarcijfers 2022

(c) Artoos

Labels