Eerste resultaten Mistrap je niet

Op 1 november startte de actiecampagne Mistrap je niet om fietsers aan te moedigen tot veiliger en correcter fietsgedrag. Vanaf 15 november werd er niet meer enkel preventief gewerkt, maar organiseerden we ook extra fietscontroles in onze gemeente. Er werden 1156 fietsers gecontroleerd, 71 van hen hielden zich niet aan de verkeersregels.

campagne Mistrap je niet

De zichtbaarheid  in het verkeer is beduidend minder tijdens deze donkere en natte maanden. Daarom is het voor fietsers (en alle andere weggebruikers) extra belangrijk om zich aan de verkeersregels te houden. Fietsen in de correcte rijrichting, voorrang verlenen wanneer nodig en goede fietsverlichting zijn geen suggesties, maar wettelijke verplichtingen die je leven kunnen redden.

Sinds 15 november gaan inspecteurs regelmatig op pad om fietsers te controleren. Niet om hen op kosten te jagen, wel voor hun veiligheid en die van alle andere weggebruikers.

In totaal controleerden ze 1156 fietsers. 71 fietsers hielden zich niet aan de verkeersregels. Dit wil zeggen dat bijna 94 % wel in orde was.

Meer dan de helft van de overtredingen werd vastgesteld bij volwassenen, nl. 38 onmiddellijke inningen. Helaas stelden onze collega’s 17 overtredingen vast bij -16-jarigen waarvan 13 reden in de foutieve richting. Hun ouders zullen een brief ontvangen om hun kinderen bewust te maken van de gevaren van rijden in de foutieve richting. 16 overtredingen werden vastgesteld bij 16- en 17-jarigen. De inspecteurs stellen hiervoor een proces-verbaal op dat naar de politierechtbank gaat.

De actie loopt nog 17 januari 2022. Geen paniek! Ook na deze periode zullen onze inspecteurs ingrijpen als de verkeersveiligheid in het gedrang komt.

Labels