Digitalisering Lokale Politie Schoten krijgt internationale faam

Twee collega’s van onze zone hebben gisteren een toelichting mogen geven op de national enabling programmes van de Britse politie. Het betreft een belangrijk platform om de Britse politiediensten anders – meer digitaal - samen te laten werken.

Schoten

De Lokale Politie Schoten is altijd al enthousiast geweest over digitalisering en de automatisering van haar processen. Ondanks de beperkte middelen zetten we hier steeds sterk op in. In 2018 kregen alle lokale politiezones van de geïntegreerde politie gratis een Office 365 licentie. Na wat zoeken, ontdekten we binnen de Lokale Politie Schoten de vele kansen die dit creëert In 2019-2020 groeide, mede dankzij onze collega’s, de awareness van deze mogelijkheden binnen de geïntegreerde politie. Onlangs mochten we meewerken aan de Smart Policing Hackathon. Dit initiatief van de Federale Politie wil innovatie binnen de geïntegreerde politie stimuleren. Nu kregen onze collega’s dus ook een platform binnen de Britse politie.

De procesmanager van onze zone en onze commissaris operationele diensten gingen aan de slag met de verschillende toepassingen van Office 365. Ze creëerden een eigen app om onze operationele werking richting te geven: de Slim Blauw op Straat app. Via deze toepassing worden niet-dringende politieopdrachten aangestuurd. De app is een belangrijke meerwaarde voor de handhaving van corona-maatregelen, maar ook voor o.a. toezicht op overlastproblematieken en verkeersopdrachten. De app laat ons toe opdrachten aan te sturen, op te volgen en bij te sturen. Zo kunnen we via targets bepalen wanneer en hoe vaak elke opdracht moet worden uitgevoerd. Wanneer een target behaald werd, verdwijnt de opdracht automatisch uit de app.

De feedback van inspecteurs over opdrachten komt automatisch terecht in teamskanalen zodat alle collega’s van de zone dit mee kunnen volgen. Collega’s hebben zo in realtime een nieuwsoverzicht over uitgevoerde opdrachten. Transparantie en verantwoording afleggen zijn belangrijke waarden binnen de zone. Collega’s kunnen via de app ook foto’s delen van bepaalde situaties.

De app is niet de enige innovatie van procesmanager Gunter Van de Wiele. Omdat de zone door de corona-pandemie moeilijker een rondleiding kan geven in het commissariaat ontwierp hij een virtual reality tour van ons politiecommissariaat.

Wil je meer weten? Je kan de toelichting herbekijken op de website van de National Enabling Programmes van de Britse Politie via Events | The National Enabling Programmes (transformation.police.uk)

 

Labels