Coronamaatregelen verlengd tot en met 3 mei

De strikte maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te beperken zijn vijf weken van kracht en werden verlengd tot en met 3 mei, mits enkele kleine versoepelingen. De curve van het aantal ziekenhuisopnames begint stilletjesaan af te vlakken. Dit is geenszins een reden om de maatregelen minder strikt na te leven. Het is in ieders belang dat we allemaal de richtlijnen volgen zoals tijdens de eerste weken. We moeten volhouden.

 

 

 

 

Wegcontrole_corona

De basisprincipes van de maatregelen blijven gehandhaafd. We verwijzen hiervoor naar het federaal infoportaal. Er zijn wel enkele nieuwigheden:

  • Boomkwekerijen en tuincentra, die hoofdzakelijk planten en/of bomen verkopen, mogen opnieuw open;
  • Doe-het-zelfzaken, met een algemeen assortiment die hoofdzakelijk bouwgereedschap en/of bouwmaterialen verkopen, mogen opnieuw open;
  • Paardrijden is toegestaan als dit noodzakelijk is voor het welzijn van het dier, met een maximum van twee ruiters.

De opening van tuincentra en doe-het-zelfzaken gaat gepaard met enkele voorwaarden. Net zoals in supermarkten, moeten ook in deze winkels de social distancingmaatregelen worden nageleefd. Maak er geen ontspannend uitje van met het gezin, treuzel niet en beperk de tijd die je doorbrengt in de winkel tot max. 30 minuten.

Het jaagpad blijft een zeer geliefde locatie om momenteel buitenshuis activiteiten te organiseren. Daardoor kan het daar soms erg druk zijn en is het moeilijk om de social distancingmaatregelen te respecteren. Onze inspecteurs houden op groene hotspots een extra oogje in het zeil, maar we rekenen op het gezond verstand van de Schotenaar om deze locatie te mijden en alternatieve routes te exploreren. Onze groene gemeente heeft veel meer te bieden dan enkel het jaagpad, de E10-plas en het gemeentepark.

Onze ploegen hebben de voorbije weken intens toezicht gehouden op het naleven van de coronamaatregelen. Dit is geen evidente taak. We houden burgers uit elkaar die samen willen zijn terwijl samenhang de sterkte is van onze maatschappij. We patrouilleren in een verlaten dorp in plaats van in onze bruisende gemeente. Desalniettemin is deze vorm van ordehandhaving nu essentieel voor de veiligheid en leefbaarheid van onze gemeente. Het is een onmogelijke taak om elke Schotenaar in de gaten te houden. Het korps doet zijn uiterste best. Naast de reguliere werking gaan elke dag coronaploegen, zowel in uniform als anoniem,  de baan op om toezicht te houden. Het is echter de verantwoordelijkheid van elke Schotenaar om de maatregelen na te leven. Ook als je ons niet ziet, respecteer je de maatregelen.

De onthaalmedewerkers en inspecteurs hebben gloeiende oren van alle vragen omtrent wat wel en niet kan in deze moeilijke tijden. Onze collega’s moeten zich echter kunnen focussen op hun kerntaken, namelijk het garanderen van de veiligheid en leefbaarheid in onze gemeente. Wie vragen heeft die gerelateerd zijn aan het Covid-19, neemt een kijkje op het federale infoportaal of richt zich tot de algemene infolijn via telefoon of e-mail. Bel hiervoor niet naar de lokale politie. Onze inspecteurs moeten immers aanwezig zijn op het terrein.

vragen Covid-19?

Labels