Buckle up baby!

De gordel is een oerdegelijke manier om zwaar lichamelijk letsel te beperken bij verkeersongevallen. Daarom heeft de Lokale Politie Schoten dit jaar hier al enorm op ingezet: we controleerden 2642 voertuigen, dertien personen (0.5%) droegen geen gordel.  Dit zijn goede resultaten, maar de inspecteurs zullen pas gerust zijn als iedereen op de juiste manier is vastgeklikt! Vooral kinderen zijn extra kwetsbaar in het verkeer. Daarom enkele tips om ervoor te zorgen dat je koter op de meest veilige manier vervoerd wordt.

Kind in kinderzitje (BRON: https://www.veiligverkeer.be/inhoud/beloofd-be/)
  • Zwangere vrouwen denken soms dat het veiliger is om geen gordel te dragen in de auto. Niets is minder waar. Cijfers tonen aan dat één op twee foetussen die stierven in een verkeersongeval, gered hadden kunnen worden als de moeder haar gordel had gedragen.
  • Kinderen jonger dan achttien jaar en kleiner dan 135 cm moeten steeds vervoerd worden in een voor hen geschikt kinderbeveiligingssysteem (art. 35 van de wegcode). Voor sporadisch vervoer over korte afstand zijn er aparte regels als je niet beschikt over een kinderzitje. Sporadisch vervoer is bijvoorbeeld de tante die onverwacht haar nichtje moet ophalen of mama die meehelpt de klasgenootjes naar een toneelvoorstelling te brengen. In dit geval geldt dat  kinderen ouder dan drie jaar en kleiner dan 135 cm uitzonderlijk vervoerd mogen worden zonder beveiligingssysteem. Ze moeten wel achterin zitten én de gordel dragen. Is het kind jonger dan drie jaar of ben jij de ouder van het kind? Dan mag het nooit vervoerd worden zonder aangepast kinderzitje.
  • Als je denkt dat een kind net zo goed op de schoot kan als je het stevig vasthoudt of samen met jou vastklikt, dan heb je het helemaal mis! Bij een verkeersongeval kan je jouw oogappel onmogelijk vasthouden. Als jullie samen zijn vastgeklikt, zal het kind geplet raken tussen jezelf en de gordel en daardoor zware verwondingen oplopen.
  • Als je niet voldoende plaats hebt op de achterbank om een derde zitje te installeren, mag een kind ouder dan drie jaar achterin zonder zitje, met veiligheidsgordel uiteraard.
  • Zorg ervoor dat de gordel niet gedraaid zit en dat er maximum één centimeter speling is tussen het kind en de gordel. Anders wordt het hoofd en de nek te ver vooruit geslingerd als het mis gaat. Deze tip geldt ook voor volwassenen. Een dikke winterjas doe je ook beter uit in de auto.
  • Plaats een baby in de wagen altijd tegen de rijrichting. Anders zal zijn hoofd naar voren schokken met ernstige of dodelijke letsels tot gevolg. Door de baby tegen de rijrichting in zetten, zal de schok bij een ongeval verdeeld worden over de hele rug van de baby.  Als je de maxi cosi vooraan installeert, denk er dan ook aan om de airbag uit te schakelen.

Meer info over het vervoeren van kinderen vind je op www.veiligverkeer.be. De wetgeving hieromtrent kan je raadplegen via de Wegcode. Schenk voldoende aandacht aan het vastklikken van je kleine vriend want het is van levensbelang.

Labels