BIN-werking krijgt upgrade

Gemeente Schoten en Lokale Politie Schoten zetten, samen met de BIN-coördinatoren, sterk in op een goede BIN-werking.  Een BIN of BuurtInformatieNetwerk is een samenwerkingsverband tussen inwoners van een bepaalde buurt, de lokale politie, de gemeente en een BIN-coördinator. Op 10 mei kreeg de Schotense BIN-werking een belangrijke upgrade. 

BIN-logo

Wat betekent dit?

  • Schoten telt 25 BIN-netwerken en een netwerk voor handelaren. Sinds kort is Schoten een van de weinige gemeentes die een volledige BIN-dekking van het grondgebied heeft kunnen realiseren. Iedere Schotenaar kan dus aansluiten bij een BIN. 
  • Het hele inschrijvingsproces wordt digitaal. Inschrijven kan voortaan volledig gratis via een online formulier op de website van politie of gemeente Schoten.'Laagdrempelig’ is het sleutelwoord bij de vernieuwde Schotense BIN-werking. 
  • Naast feedback op warme berichten en preventieve informatie, de zogenaamde koude berichten, zal de politie voortaan ook zogenaamde “lauwe berichten” sturen.

     

Een warm (telefonisch) bericht wordt niet na elke inbraak of poging inbraak gestuurd, enkel bij heterdaad-inbraken waarbij een beschrijving van de dader(s) en/of vluchtrichting gekend is. De politie kreeg dan ook vaak na een inbraak de vraag waarom de BIN’s niet werden opgestart. Meestal waren er geen opsporingsindicaties en was het dus niet nuttig een warm bericht te versturen. Aan deze behoefte tot informatie over inbraken wil de politie nu tegemoet komen via zogenaamde “lauwe berichten”, iets unieks in België. Wanneer een inbraak of poging inbraak in een BIN wordt aangegeven bij de Lokale Politie Schoten ontvangt een BIN-lid voortaan binnen de 24u een automatische melding via e-mail. Zo kan men extra op de hoede zijn en voorzorgsmaatregelen nemen.

Meer info over de BIN-werking

Labels