Als het te mooi is om waar te zijn.

Fraude en oplichting zijn alomtegenwoordig, oplichters vinden steeds nieuwe manieren om je centen te ontfutselen. Daarom voert de FOD Economie in samenwerking met FSMA (Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten) en Wikifin campagne om burgers te waarschuwen en te sensibiliseren voor beleggingsfraude en oplichting met cryptomunten. Laat je niet vangen en lees verder.

man en kantoor in 2 delen. Linkerdeel man in pak en in mooi kantoor. Aan de rechterkant man in jeans, T-shirt en tatoeages in sjofel kantoor

Beleggingsfraude



Fraude komt overal voor, ook bij beleggingen en financiële diensten. Als iemand je contacteert en het aanbod lijkt te mooi om waar te zijn, dan zal dit ook het geval zijn. De oplichters lijken zó betrouwbaar dat  jij je geen vragen stelt en zij zonder moeite met je centen gaan lopen. Ze proberen je in de val te lokken met aantrekkelijke “alternatieve” beleggingen. Daarom voert de FOD Economie in samenwerking met FSMA (Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten) en Wikifin een campagne om burgers te sensibiliseren en waarschuwen voor beleggingsfraude.



Wil jij investeren? Wees bij de pinken en bescherm jezelf. Tips om fraudeurs te herkennen:

  • Weet met wie je te doen hebt: controleer de identiteit van de aanbieder, doe aan research en ga kritisch om met de info die je vindt.
  • Deel nooit persoonlijke gegevens.
  • Eis duidelijke informatie van je gesprekspartner. Als je niet perfect begrijpt wat je wordt aangeboden, ga er dan in geen geval op in.
  • Wees op je hoede voor beloftes van buitensporige winst. Als het rendement te mooi is om waar te zijn, dat is het dat ook vaak.

Lees meer over beleggingsfraude op https://temooiomwaartezijn.be/fraude/beleggingsfraude.

 

Fraude met cryptomunten



Cryptomunten worden vaak gebruikt door oplichters, maar wat is het eigenlijk? Het is een soort digitale munteenheid waarvan bitcoins veruit de bekendste valuta is. Ze hebben geen wettelijke betaalkracht, maar worden wel vaak online aangeboden. De technologie werd ontwikkeld als een manier van online betalen en ruilen, maar trok al snel de aandacht van speculanten. En zoals altijd met speculatie, kan je ook met cryptomunten veel geld verdienen, maar ook kwijtspelen. Ook oplichters hebben de malafide mogelijkheden van bitcoins ontdekt. Ze beloven grote winsten, maar lokken je in de val en voor je het weet, blijf je achter met lege zakken.

Wees op je hoede vooraleer je investeert in cryptomunten. Enkele tips om oplichters te herkennen:

  • Weet met wie je te doen hebt: controleer de identiteit van de aanbieder, doe aan research en ga kritisch om met de info die je vindt.
  • Deel nooit persoonlijke gegevens.
  • Eis duidelijke informatie van je gesprekspartner. Neem je tijd voor je op een aanbod ingaat. Laat je niet opjagen of intimideren.
  • Wees op je hoede voor beloftes van buitensporige winst. Als het rendement te mooi is om waar te zijn, dat is het dat ook vaak.

Lees meer over fraude met cryptomunten op https://temooiomwaartezijn.be/fraude/fraude-met-cryptomunten .

 

Labels