Actie beveiligingsmiddelen

Vorige week liep de provinciale actie beveiligingsmiddelen in het verkeer. Andere politiezones en wij voerden gerichte acties uit om het gebruik van beveiligingsmiddelen in het verkeer te controleren en te verbeteren. Er was extra aandacht voor het dragen van een gordel, het correct vastzetten van kinderen in zitjes en het dragen van beschermende motorkledij. Het team verkeer van onze zone stelde 20 inbreuken vast. 

politiecontrole

Tijdens de provinciale actie, die plaatsvond van 10 tot 16 juni, organiseerde het team verkeer van onze politiezone twee grootschalige controleacties. Hierbij legden we de nadruk op het naleven van de regels over beveiligingsmiddelen. In totaal werden 20 overtredingen vastgesteld op het gebied van beveiligingsmiddelen en nog eens 11 andere verkeersinbreuken.

  • 16 keer geen gordel gedragen
  • 1 keer een kinderzitje niet correct gebruikt
  • 3 keer niet de vereiste beschermende motorkleding gedragen
     

Daarnaast werden ook andere verkeersinbreuken opgesteld:

  • 1 keer rijden onder invloed van drugs
  • 1 niet-verzekerd voertuig
  • 4 voertuigen zonder geldige keuring
  • 3 keer negeren van de verkeerslichten
  • 1 keer onrechtmatig geparkeerd op een parkeerplaats voor personen met een handicap
  • 1 keer onrechtmatig geparkeerd op een parkeerplaats voor elektrische voertuigen

 

In 2023 vonden in onze politiezone 694 verkeersongevallen plaats, waarvan 133 met gewonden. Deze cijfers onderstrepen het belang van het correct gebruik van beveiligingsmiddelen. 

Het dragen van een gordel, bijvoorbeeld, beschermt niet alleen de bestuurder maar ook de passagiers tegen ernstig letsel. Voor kinderen, -18 jaar en kleiner dan 1m35, is het cruciaal dat ze op de juiste manier worden vastgeklikt in een goedgekeurd kinderzitje. Ook voor bestuurders en passagiers van motoren, bromfietsen en speedpedelecs is het dragen van een valhelm van levensbelang. Motorrijders zijn bijzonder kwetsbaar in het verkeer en het risico op hoofd- en hersenletsels wordt aanzienlijk verkleind door het dragen van de juiste bescherming. Een jas met lange mouwen, een lange broek, handschoenen en laarzen die de enkels beschermen zijn minimale vereisten voor hun veiligheid.

We hopen dat deze actie bestuurders en passagiers eraan herinnert hoe belangrijk het is om jezelf te beschermen in het verkeer. Een ongeval is snel gebeurd, ook tijdens korte ritten. 

Labels