Actie afleiding achter het stuur

Op 10 en 11 oktober liep de nationale actie tegen afleiding achter het stuur, 48 uur lang werd er ook in onze politiezone extra gecontroleerd op overtredingen die ervoor zorgen dat de chauffeur afgeleid is, zoals gsm'en. We controleerden ongeveer 3.100 chauffeurs en stelden 67 inbreuken vast waarvan maar liefst 48 voor gsm'en achter het stuur.

infographic

Afleiding achter het stuur is een belangrijke oorzaak van verkeersongevallen. Volgens onderzoek van Verkeersinstituut VIAS vallen er jaarlijks zo'n 50 verkeersdoden en 4.500 gewonden door onveilig en foutief gebruik van de gsm achter het stuur. Deze cijfers tonen aan dat deze nationale acties nodig zijn om chauffeurs bewust te maken van deze gevaren.

Het team verkeer van onze zone controleerde anoniem op verschillende drukke verkeersassen in Schoten. Ze voerden o.a. actie op de Bredabaan, de Brechtsebaan en ter hoogte van de Markt. Ongeveer 3.100 chauffeurs passeerden deze controles en de inspecteurs stelden 67 inbreuken vast. Het overgrote deel van deze inbreuken was voor het foutief gebruik van een gsm als chauffeur, maar liefst 48 inbreuken. Ze stelden ook onmiddellijke inningen op voor roodlichtnegatie en gordeldracht.

De regelgeving rond gsm-gebruik is enorm strikt en maar best ook. Je mag enkel je gsm gebruiken als die in een daartoe bestemde houder zit of aangesloten is op het bedieningssysteem van je voertuig. Waze checken terwijl je gsm op de passagierszetel ligt, is niet toegestaan. Sms'en en niet handenvrij bellen is uiteraard ook niet toegelaten.

Labels