Aantal woninginbraken in Schoten daalt opnieuw

Tijdens het laatste kwartaal van 2018 steeg het aantal inbraken in de gemeente Schoten explosief. De Lokale Politie Schoten zette massaal in op preventie met onder meer maximale aanwezigheid op straat en communicatie via sociale media. Het harde labeur werpt zijn vruchten af: we arresteerden twee mannen die verdacht worden van woninginbraken en vatten drie illegalen die zich verdacht gedroegen in een residentiële woonwijk. Het aantal woninginbraken daalt opnieuw in 2019.

13-maanden overzicht inbraken in woningen in Schoten inclusief poging

De donkere maanden zijn traditioneel hoogdagen voor inbrekers en dat hebben ze in Schoten geweten. In oktober 2018 verdubbelde het aantal woninginbraken en november was een zwarte maand met 36 inbraken. De Lokale Politie trok onmiddellijk aan de alarmbel en voerde het aantal patrouilles maximaal op. Via sociale media en de BIN-netwerken probeerde de politiezone om Schotenaren te sensibiliseren om aandachtig te zijn en verdachte gedragingen onmiddellijk te melden. Sociale controle is een zeer belangrijk hulpmiddel in de strijd tegen woninginbraken. Ze deelden ook allerlei preventieve tips en promootten diefstal preventief advies. Dit gratis advies kunnen Schotenaren aanvragen bij de dienst Integrale Veiligheid van de gemeente.



Deze preventieve aanpak leidde tot enkele successen. Zo pakten de inspecteurs in december een man op die verdacht wordt van verschillende woninginbraken in wijk Koningshof en in januari meldde een alerte buurvrouw vreemde gedragingen bij haar buur wat leidde tot de arrestatie van een Roemeen voor een poging inbraak. Bovendien klisten ze drie mannen die zich verdacht gedroegen in wijk De List.

In vergelijking met 2017 piekten de inbraken in 2018 veel vroeger. In oktober 2017 vonden er dertien feiten van woninginbraak plaats terwijl er in 2018 24 werden gepleegd. In december 2017 werden er echter nog 32 inbraken geregistreerd in Schoten terwijl einde december 2018 de teller op 20 woninginbraken is gestopt. De Lokale Politie hoopt dat de storm is geluwd, maar blijft alert en aanwezig in het straatbeeld.

Momenteel is het aantal inbraken in de gemeente opnieuw gestagneerd met tien inbraken in januari. Elke inbraak is er helaas één teveel, daarom blijft diefstal in woning een belangrijk aandachtspunt voor de Lokale Politie Schoten. Aan burgers wordt gevraagd om elke verdachte gedraging onmiddellijk te melden via 101.

 

Labels