Zone 30 in de schoolomgeving

Vanaf 1 september geldt in alle schoolomgevingen opnieuw een maximumsnelheid van 30 km/ u.

bord met zone 30 aan school



Een dergelijke snelheidsbeperking is een belangrijke maatregel om de leerlingen veilig van en naar school te laten gaan en aldus de verkeersveiligheid te verbeteren:

•    Het is immers zo dat je een veel breder gezichtsveld hebt wanneer je 30 km/ u rijdt.

•    Zo kun je tijdig reageren op mogelijke hindernissen.

•    En je staat sneller stil: met 30 km/ u bedraagt de stopafstand op een droog wegdek 13 m en 15 m bij een nat wegdek.

•    Als het dan toch tot een aanrijding komt, heeft het slachtoffer grotere overlevingskansen bij 30 km/ u. Bij 50 km/ u daalt die kans al aanzienlijk

 Vaste of variabele borden

Aan de meeste scholen is de snelheidsbeperking alleen van kracht als de leerlingen onderweg zijn van en naar school. De zone 30 in een schoolomgeving is dus meestal slechts tijdelijk. Een tijdelijke zone 30 wordt aangegeven met dynamische borden die aan- of uitgezet kunnen worden gezet afhankelijk van de verkeerssituatie. Dergelijke borden kunnen de snelheid beperken wanneer er leerlingen op weg zijn, voor en na de schooluren. Op andere tijdstippen, in het weekend en tijdens schoolvakanties kan het bord ofwel worden uitgezet zodat de gewone snelheidslimiet van 50 of 70 km/u geldt ofwel wordt de gewone snelheidslimiet op het bord aangegeven.

Waar de snelheidsbeperking permanent geldt, wordt dit aangeduid door de vaste verkeersborden die het begin en het einde van een zone 30 aangeven.

Toezicht en controle

De lokale politie tracht dagelijks aanwezig aan verschillende scholen, maar ook op de specifieke routes naar de scholen, zowel ’s morgens, ’s middags als ’s avonds. De aandacht gaat niet alleen uit naar het beveiligen van de oversteken en verkeersregeling. We houden ook het volgen van de verkeersregels door de verschillende weggebruikers nauwlettend in de gaten.

Om de naleving van de snelheidsbeperking te maximaliseren doet de lokale politie ook snelheidscontroles in de zone 30 (schoolomgevingen). Deze controles zijn zeer specifiek gericht naar de scholen, verspreid over de verschillende schoolomgevingen en concentreren zich voornamelijk rond begin en einde schooltijd.

Voor de lokale politie Brasschaat is verkeersveiligheid een absolute prioriteit.

We blijven ons samen met u verder inzetten op de verkeersveiligheid in en rond de schoolomgevingen.

Labels