2de trajectcontrole is gestart

Op de Essensteenweg werd nu ook de trajectcontrole in werking gezet.

Op 18 december 2013 ging de eerste ANPR (anonieme nummerplaatlezer) site van start; het betrof trajectcontrole, gefinancierd door de Vlaamse Overheid, op de Schotensteenweg in Sint-Job-in 't-Goor en de Sint-Jobsesteenweg in Brasschaat. In mei 2015 startte een tweede cameraproject op de Bredabaan. Deze site betrof enkel het lezen van nummerplaten, geen trajectcontrole.

Sinds 16 maart 2016 is een derde ANPR site opgestart; het gaat opnieuw om trajectcontrole, geïnstalleerd op de Essensteenweg. De snelheidsmetingen tonen immers aan dat er op die baan te snel gereden wordt met in het verleden dodelijke slachtoffers tot gevolg.

Dat de trajectcontroles een invloed hebben op het rijgedrag van de automobilisten is een feit. Na evaluatie van de trajectcontroles is gebleken dat dit systeem ertoe leidt dat de grote meerderheid van de bestuurders zijn snelheid aanpast, terwijl dit veel minder het geval is op een traject met een vaste flitspaal.

De trajectcontroles worden door de lokale politie dus ingezet om de snelheid te beheersen. Tegelijkertijd hebben deze ANPR camera's een grote waarde op gerechtelijk vlak. Zij controleren alle voertuigen op de invalswegen en leveren zo nuttige informatie op (de camera's registreren en herkennen de kentekens van voertuigen en verzamelen automatisch een aantal gegevens van elk passerend voertuig zoals de nummerplaat, de nationaliteit van de eigenaar, het tijdstip, enz., gegevens die belangrijk kunnen zijn voor onderzoek).

Labels