Sterke verdubbeling aantal mobiele radarcontroles in 2020 bij politiezone Brussel Noord

De mobiele radarcontroles, de controles op snelheid van voertuigen uitgevoerd door de ploegen van de radardiensten, zijn in de politiezone Brussel Noord (Schaarbeek, Sint-Joost-ten-Node, Evere) meer dan verdubbeld tegenover het voorgaande jaar. Het afgelopen jaar  werden er tijdens deze periode 201 controles uitgevoerd en dit jaar maar liefst 492 controles. Het betreft de periode van januari tot en met mei 2019 en januari tot en met mei 2020.

ça flashe sur la zone

Coronacrisis

De coronacrisis vereiste een zekere heroriëntering in het politiewerk, door de opstelling van covid-patrouilles op het terrein om de maatregelen van de federale overheid te doen naleven. De dringende politietaken werden echter tijdens deze crisissituatie voortgezet. Zo blijft onze politiezone de strijd aangaan tegen snelheidsduivels: “De mobiele radars bewijzen hun functionaliteit om bestuurders met een zware voet te controleren. Onaangepaste snelheden op onze wegen zijn onaanvaardbaar, en dat is tijdens de coronacrisis niet anders.”, benadrukt hoofdcommissaris Frédéric Dauphin, korpschef van de lokale politie van Schaarbeek, Evere en Sint-Joost-ten-Node.

Ondanks de coronacrisis bleven wij verkeerscontroles uitvoeren, waaronder de mobiele radarcontroles. Zo werden er ook tussen maart en mei meer radarcontroles georganiseerd dan in januari en februari van dit jaar. Alleen al sinds het begin van de lockdown (18 maart tot en met 18 mei) werden in totaal 237 radarcontroles uitgevoerd in onze politiezone op een totaal van 42.774 voertuigen. Tijdens deze controles werden er 7.504 overtredingen begaan. Dat zijn 17,5% van de bestuurders die de snelheid niet respecteren. In vergelijking met de periode januari – februari was toen 12,5%. Hieruit kunnen we constateren dat er tijdens de covid-periode proportioneel meer bestuurders snelheidsovertredingen begingen dan in de eerste twee maanden van het jaar.

Het aantal georganiseerde radarcontroles is tijdens de maand mei (1-17 mei) gestegen met gemiddeld 5 operaties per dag in plaats van 3 per dag zoals de afgelopen maanden het geval was.

 

Labels