Grote operatie van Politiezone Brussel Noord in kader van dossier inzake ontvoering en witwassing

Op 24 september, in de vroege ochtend, hebben de politiediensten van de Zone Brussel Noord (Schaarbeek, Evere, Sint-Joost-ten-Node) zich op elkaar afgestemd om 12 huiszoekingen uit te voeren in het kader van een dossier inzake ontvoering en witwassing op het gebied van verdovende middelen.

Het onderzoek startte in april 2024 wanneer een persoon aangevallen werd in Evere.

Vervolgens werd deze met geweld meegenomen in een voertuig en onderging hij feiten van foltering. Deze slaagde erin om terug te vechten en weg te vluchten. Het slachtoffer kon vervolgens de Lokale Politie Brussel Noord verwittigen. Dankzij de snelle uitkamming van het BTA (Bijstands Team d’Appui) en de patrouilleurs hebben de politiemensen twee verdachten kunnen aanhouden die rondhingen bij het voertuig van het slachtoffer. In eerste instantie werden de 2 verdachten vrijgelaten na verhoor. Het onderzoek werd uiteraard voortgezet door de GGB (Gecentraliseerde Gerechtelijke Brigade).

Het onderzoek heeft zodoende toegelaten om 13 personen te identificeren die verdacht worden van deze feiten van ontvoering en foltering, maar ook van feiten van witwassing ten aanzien van het slachtoffer en andere slachtoffers.

​Dit onderzoek heeft tot 12 huiszoekingen geleid die op 24 september uitgevoerd werden in de woningen en thuishavens van de verdachten. Deze huiszoekingen hebben plaatsgevonden in Evere, Sint-Lambrechts-Woluwe, Anderlecht, Ganshoren, Laken, Oudergem, Watermaal-Bosvoorde en Jette. In totaal werden 88 politiemensen voor deze operatie ingezet. Alles is zonder incidenten verlopen.

Van de 13 verdachten werden er 10 gevat en 6 ter beschikking gesteld van de onderzoeksrechter. 3 verdachten werden onder aanhoudingsmandaat geplaatst. Een verdachte werd onder voorwaarden in vrijheid gesteld. 

Labels