Bodycams

Na een succesvolle testfase in 2022 heeft de politiezone Montgomery besloten om het gebruik van #bodycams definitief in te voeren en in de loop van 2023 uit te breiden voor alle politieambtenaren van het eerstelijnsdepartement, de hondenbrigade en de fietsbrigade.

 

bodycam

Een #bodycam?

Bodycams zijn de kleine camera's die politieagenten op hun kogelwerende vesten dragen om hun handelingen te filmen.



Hoe werkt een opname?

De politieambtenaar kan te allen tijde beslissen om de camera aan te zetten, maar hij of zij moet u altijd eerst een mondelinge waarschuwing geven.

Het is belangrijk te weten dat als hij besluit op te nemen, hij uw toestemming niet nodig heeft. De opname vindt plaats met of zonder uw toestemming.

U moet echter ook weten dat u de politieambtenaar kunt vragen zijn camera aan te zetten als u wilt dat uw gesprek wordt opgenomen.



Met welk doel?

Soms worden politieambtenaren geconfronteerd met delicate situaties. Opnemen helpt vaak om te kalmeren en spanningen te verminderen.

Politieambtenaren kunnen #bodycams ook gebruiken voor educatieve doeleinden, omdat het nadien bekijken ervan in groep kan worden gebruikt voor training en het verbeteren van interventieprocessen.



Als u vragen hebt over situaties die u aangaan, kunt u contact opnemen met de DPO (functionaris voor gegevensbescherming) van de zone via dit adres:



zpz.montgomery.dpo@police.belgium.eu 

Labels