Burgerdiensten om de daders van overlast op de site van Louvain-en-Woluwe te sensibiliseren.

Dankzij de medewerking van de politiezone kunnen overtreders op de Alma-campus voortaan een gemeenschapsdienst aangeboden krijgen in plaats van een GAS-boete. Toelichting...

cit_nl

De vrijheid van de een eindigt waar die van de ander begint". Achter dit bekende spreekwoord gaat een fundamenteel principe schuil dat ons na aan het hart ligt, namelijk het respect voor de ander.

Daarom moet ervoor worden gezorgd dat ieders handelingen niemand schade berokkenen, een taak waar de politiezone Montgomery zich bijzonder voor inzet. In het belang van de naleving van het algemeen politiereglement van de 19 Brusselse gemeenten, dat een reeks gedragingen bepaalt die de netheid, de gezondheid, de veiligheid, de beveiliging en de openbare rust kunnen aantasten, zetten de inspecteurs van de antenne Louvain en Woluwe die bevoegd is voor de wijk Kapelleveld - UCL zich in om ervoor te zorgen dat de studentenactiviteiten op de site geen afbreuk doen aan de levenskwaliteit van de buurtbewoners, de handelaars en de patiënten van de universitaire ziekenhuizen SintLukas.

Uit getuigenissen blijkt echter helaas dat bepaalde excessen de oorzaak zijn van overlast (vervuiling, lawaai, enz.) waaronder de buurt te lijden heeft. Aangezien de betaling van een GAS-boete, ook al kan die oplopen tot 350 euro, het basisprobleem niet echt oplost, hebben de politiemensen van de antenne voorgesteld om anders te werk te gaan en de daders van gedrag dat niet in overeenstemming is met het algemene politiereglement via gemeenschapsdienst te sensibiliseren.

Dankzij deze alternatieve maatregel kan de overtreder in plaats van een geldboete een dienst van algemeen belang ten behoeve van de gemeenschap verrichten. Het doel is mensen bewuster en verantwoordelijker te maken, aangezien zij zich soms geen rekenschap geven van de gevolgen van hun handelingen in een feestelijke context. Dit initiatief werd mogelijk gemaakt dankzij de medewerking van de bemiddelaarster voor gemeentelijke administratieve sancties, de sanctionerende ambtenaar en de politiezone Montgomery. Onze politieagenten zullen voortaan een folder verspreiden om overtreders van het algemeen politiereglement die in deze wijk bekeurd zijn, te informeren over de gemeenschapsdienst.

Deze zal echter niet worden aangeboden aan recidivisten wier herhaalde handelingen blijk geven van een gebrek aan respect voor het behoud van een gezonde en aangename leefomgeving. Voor hen blijft de voorkeur uitgaan naar de boete. Meer informatie op sacgas@woluwe1200.be

 

 

Labels