Persbericht van 8-12-2020

Op 27/11/2020 wordt de aandacht van de patrouilleurs van onze interventiedienst van de politiezone Montgomery (Etterbeek, Sint-Lambrechts-Woluwe en Sint-Pieters-Woluwe), op anonieme patrouille, gevestigd op een auto met een Duits kenteken, die stilstaat in dubbel file . Ze merken dat de twee mannen aan boord een oudere man met een wandelstok op straat aanspreken.

De patrouilleurs besluiten zich terug te trekken en het voorval te observeren en een andere patrouille om ondersteuning te vragen.

com_presse

Ze merken dat de auto wat verderop in de straat volgens de wegcode geparkeerd wordt en dat de oude man er naartoe stapt. De passagier vooraan in de auto stapt uit en begint het slachtoffer voorwerpen te tonen op de achterbank van de auto en in de kofferbak. Na een paar minuten spreken, neemt de passagier enkele voorwerpen mee van de kofferbak naar het huis van het slachtoffer. De passagier en het slachtoffer maken een praatje op de stoep en dan stapt de passagier weer in de auto en de auto vertrekt.

Een van de twee patrouilles volgt de auto van de betrokkenen, terwijl de andere patrouille ter plaatse blijft en het slachtoffer aanspreekt, dat uitlegt dat hij kookgerei, koffers met bestek en dozen en zakken met messen heeft gekocht. Hij geeft meteen aan dat hij geen speciale behoefte had aan deze goederen. Bij inspectie blijkt dat al deze artikelen gemaakt zijn van metaal van slechte kwaliteit. Ondertussen onderschept de andere patrouille het voertuig en de inzittenden een paar blokken verderop.

 

De betrokkenen worden gehoord in het kader van een dossier voor fraude en misbruik van vertrouwen en worden na het verhoor vrijgelaten. Ze krijgen bovendien een PV volksgezondheid voor het niet naleven van de Covid-maatregelen en een aparte PV voor de verkoop zonder vergunning voor ambulante handel.

 

Naar aanleiding van dit concrete geval wil de politiezone Montgomery (Etterbeek, Sint-Lambrechts-Woluwe en Sint-Pieters-Woluwe) de bevolking nogmaals waarschuwen voor dit soort oplichting. Hoewel er verschillende varianten bestaan, gaan de auteurs altijd op dezelfde manier te werk.

Hier zijn een paar tips om niet in de val te lopen:

  • Pas op voor mensen die u diensten of goederen aanbieden waar u niet om heeft gevraagd;
  • Pas op voor de prijzen die voor deze diensten of goederen in rekening worden gebracht;
  • Geef niet te veel persoonlijke informatie;
  • Als de 'verkoper' haast lijkt te hebben of als hij te veel aandringt, aarzel dan niet om hem om een identiteitsbewijs of dienstkaart te vragen;
  • Als de situatie verdacht lijkt, aarzel dan zeker niet om de politie te bellen (101 of 02/788 53 43 voor inwoners van Etterbeek, Sint-Lambrechts-Woluwe en Sint-Pieters-Woluwe).

 

Labels