Ronde van Frankrijk op onze politiezone: mobiliteit

Dit jaar werd het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gekozen als startplaats van de Ronde van Frankrijk ter ere van de 50ste verjaardag van de eerste tourzege van Eddy Merckx! Het peloton zal twee keer door de straten van de politiezone rijden op 6 en 7 juli. Deze hoogdagen van de fiets zullen ongetwijfeld tot grote vreugde leiden bij alle fietsliefhebbers, maar zullen ook gevolgen hebben voor het verkeer en de parkeergelegenheid in de omgeving van het parcours.

tour de France

Tijdens het weekend van 6 en 7 juli zijn alle ogen op Brussel gericht. De Ronde van Frankrijk is het derde meest bekeken sportevenement ter wereld en wordt in 190 landen uitgezonden.

 

De eerste etappe gaat van start op zaterdag 6 juli 2019 (Brussel > Charleroi > Brussel) en op zondag 7 juli 2019 staat er een ploegentijdrit op het programma (Brussel koninklijk paleis > Atomium).

 

Verkeer en parkeren

Wij raden af om de wagen te gebruiken in de omgeving van het parcours.

In de straten waar het peloton passeert, geldt een parkeerverbod van vrijdag 5 juli om 7u00 tot maandag 8 juli om 7u00. Foutgeparkeerde voertuigen zullen worden weggesleept door de politie. Als je in juli op vakantie gaat en je voertuig op de openbare weg laat staan, gelieve hier dan rekening mee te houden.

Zijstraten van het parcours worden afgesloten voor het verkeer tot aan het eerste kruispunt (plaatselijk verkeer toegelaten).

De brug van de groene wandeling over de Tervurenlaan (Trammuseum) zal worden gesloten bij de doorgang van de wielrenners, gedurende het ganse weekeinde. Zaterdag zal deze brug dus gesloten zijn tussen 15u30 en 17u00, terwijl zondag deze gesloten zal zijn tussen 15u00 en 18u00.

Belangrijk om te weten is dat de Blijde Inkomsttunnel aan het Jubelpark het gehele weekeinde open zal zijn.

De andere verkeersmaatregelen, eigen aan zaterdag en aan zondag, worden hieronder per dag uitgelegd.

Voor alle vragen in verband met verkeer en parkeren in uw straat, kunt u contact opnemen met de dispatching van de zone Montgomery: 02 788 53 43.

 

Zaterdag 6 juli - Brussel > Charleroi > Brussel - 192 km.

Zie plan zaterdag in bijlage.

Het peloton doorloopt onze politiezone langs het Vierarmenkruispunt, de Tervurenlaan en het Jubelpark.

De doortocht van de publiciteitskaravaan is voorzien tussen 14u20 en 16u00. De renners worden verwacht tussen 16u00 uur en 16u35 uur, gevolgd door de technische teams.

Het Vierarmenkruispunt zal volledig afgesloten zijn voor alle verkeer door de federale politie tussen 12u15 en 18u00 en de op- en afritten zullen onbereikbaar zijn. De doorgang via de tunnel (Ring) blijft mogelijk.

Het parcours zal afgesloten zijn voor alle verkeer tussen 12u00 en 18u30.

 

Oversteken van het parcours

Om mensen in staat te stellen het parcours over te steken, zijn er verschillende passages voorzien. Zaterdag deelt de as van de Tervurenlaan onze politiezone op in twee delen.

De volgende passages zijn voorzien om zich van het zuiden naar het noorden van het parcours (en in de andere richting) te begeven:

Tervurenpoort/Merode, de twee ondergrondse voetgangerstunnels onder de Tervurenlaan, Montgomerytunnel, Vierarmenkruispunt (ondergronds (Ring)).

 

Zondag 7 juli - Brussel Koninklijk Paleis - Brussel Atomium - 28 km (ploegentijdrit)

Zie plan zondag in bijlage.

Deze rit vertrekt op het Paleizenplein en komt twee keer langs de Montgomeryrotonde.

  • 1e doortocht (15u30 > 17u15): de renners komen van het Jubelpark en rijden via het Montgomeryplein (bovengronds) naar de Vorstlaan, richting Ougergem.
  • 2e doortocht (15u45 > 17u30): de renners komen van de Louis Schmidtlaan en de Sint-Michielslaan en rijden via het Montgomeryplein (ondergronds) richting de Brand Withlocklaan tot aan de Reyerslaan.

 

De karavaan wordt rond 13u30 op onze politiezone verwacht. Vervolgens gaat om de tien minuten een ploeg van start.

Het Leonardkruispunt zal afgesloten zijn voor alle verkeer door de federale politie tussen 06u00 en 18u00. Buitengaand verkeer blijft mogelijk via het viaduct Herrmann-Debroux. De ondergrondse doorgang via de tunnel (Ring) blijft mogelijk. Binnenkomend verkeer is onmogelijk.

Het parcours zal afgesloten zijn voor alle verkeer tussen 06u00 en 18u30.

De Woluwelaan zal gesloten zijn vanaf de Vootstraat tot aan de Tervurenlaan.

Opgelet: Bewoners van de zone die afgebakend wordt door de Sint-Michielslaan, de Tervurenlaan en de Vorstlaan kunnen de wijk enkel verlaten via het viaduct Herrmann-Debroux richting het Leonardkruispunt. Het zal onmogelijk zijn om de wijk in de omgekeerde richting te bereiken en dat tot 18u00 (geen binnenkomend verkeer mogelijk!). De federale politie zal het buitengaand verkeer op dit Leonardkruispunt in goede banen leiden tussen 06u00 en 18u00.

 

Oversteken van het parcours

Om mensen in staat te stellen het parcours over te steken, zijn er verschillende passages voorzien. Zondag deelt de as van de Tervurenlaan en de as van de Schmidtlaan/Sint-Michielslaan/Brand Whitlocklaan onze politiezone op in vier delen.

De volgende passages zijn voorzien om zich van het zuiden naar het noorden van het parcours (en in de andere richting) te begeven:

Tervurenpoort/Merode, de twee ondergrondse voetgangerstunnels onder de Tervurenlaan.

De volgende passages zijn voorzien om zich van het westen naar het oosten van het parcours (en in de andere richting) te begeven, door de as van de Schmidtlaan/Sint-Michielslaan/Brand Whitlocklaan over te steken:

Eskadronstraat – Baron de Castrostraat, H. Dietrichlaan – Sint-Lambrechts-Woluwelaan, G. Henrilaan.

 

Opgelet, komende van de E40 is de laatste afrit voor de afrit Reyers, die op zondag afgesloten zal zijn, de afrit van de Cora. Via deze afrit kan u dan de tunnels van de L. Grosjeanlaan en de Maartlaan bereiken.

 

Het openbaar vervoer

Het wordt sterk aangeraden het openbaar vervoer te gebruiken om zich te verplaatsen binnen onze politiezone gedurende deze twee dagen – en zeker de metro.

Sommige lijnen van het openbaar vervoer zullen (gedeeltelijk) niet bediend worden op 6 en 7 juli, andere lijnen worden daarentegen versterkt. Meer informatie daarover vindt u bij de MIVB op hun site www.stib-mivb.be of via hun call center op 070.23.2000.

Goed om weten is dat de verplaatsingen die uitgevoerd worden met de MIVB, gratis zullen zijn. De verplaatsingen met de trein (NMBS) zullen aan een aangepast tarief kunnen gebeuren (weekendtarief).

 

Meer info kan u vinden op de site www.brusselsgranddepart.com.

 

Labels