Binnenkort sneeuw? Onze raadgevingen om in alle veiligheid te rijden

Volgens de laatste weervoorspellingen, zal de temperatuur de volgende dagen aanzienlijk dalen, wat waarschijnlijk ijzelplekken en/of sneeuwval met zich zal meebrengen.



Alle openbare diensten zijn gemobiliseerd om de veiligheid van de weggebruikers maximaal te verzekeren en om de beste verkeersomstandigheden te behouden op het geheel van de regionale en gemeentelijke wegennet.



Echter zijn er aanbevelingen voor alle weggebruikers om attent te blijven indien zij het verkeersnet dienen te gebruiken, en in bijzonder het secundaire net. Iedereen kan enkele elementaire maatregelen nemen om het risico op controleverlies van zijn voertuig te verminderen: voorbereiden, raadplegen, sneeuwvrij maken, zich aanpassen, aandachtig zijn. Zie hieronder onze 5 raadgevingen.

  • Zorg dat uw voertuig klaar is voor de winter

- Doe nazicht van de ruitensproeiervloeistof en doe er antivries in.

- Plaats eventueel een deken op de voorruit, aan de buitenkant van het voertuig.

- Zorg dat je thuis een antivriesproduct hebt voor de sloten (niet in de auto)

- Controleer de spanning van de 4 banden (koud)

- Overweeg het plaatsen van winterbanden (in dit geval, plaats 4 winterbanden)

  • Raadpleeg de weervoorspellingen en de verkeersinfo

Voor te vertrekken is het noodzakelijk zich in te lichten over de verkeers- en weersomstandigheden. Hiervoor kan u http://www.wegeninfo.be raadplegen. Volg eveneens tijdens uw verplaatsing de veiligheidsaanbevelingen verspreidt via de media en op de informatieborden. Indien de omstandigheden slecht zijn stel je verplaatsing dan uit, indien je dit kan...

  • Maak je voertuig volledig sneeuwvrij en zog voor de nodige uitrusting

Vergeet niet de sneeuw te verwijderen van uw lichten. Rij niet met te dikke schoenen, zoals sneeuwlaarzen, die ervoor zouden kunnen zorgen dat u gelijktijdig de acceleratie- en rempedaal zou indrukken. Voorzie een deken in uw voertuig.

  • Pas je rijstijl aan en anticipeer

Om goed te zien en goed zichtbaar te zijn, steek je lichten aan als de weersomstandigheden slecht zijn, ook tijdens de dag. Minder je snelheid en neem een nog grotere veiligheidsafstand tussen uw voertuig en uw voorganger, dit om tijdig te kunnen reageren en om minder brutaal te moeten remmen. Wees zeer oplettend aan de op- en afritten van de autosnelwegen en op bruggen. Aarzel niet om te investeren in een stage 'preventief rijden'.

  • Wees aandachtig voor de strooiwagens

- Hou een veiligheidsafstand indien u dicht bij een strooiwagen rijdt opdat u zichtbaar blijft voor de bestuurder

- Wees geduldig. Om het wegdek goed te ontruimen, mogen de strooiwagens niet sneller rijden dan 50 km/u. Hun inhalen is risicovol.

- Begeef u nooit in het midden van een formatie strooiwagens die zij aan zij rijden.


Labels