1 april: Politiezone Zuid trekt volop de kaart van de lokale verankering.

De politie moet een weerspiegeling zijn van de maatschappij. Met 147 verschillende nationaliteiten is onze politiezone één van de meest diverse in het land. Dit spiegelt zich af op ons personeel die uit nagenoeg alle regio’s van het land samenkomen. Uit die samenkomst van zinnekes, ontstond de nood aan een gemeenschappelijke taal.

posters onthaal

“We zetten al enkele jaren in op een stevige lokale verankering” aldus Sarah Frederickx, woordvoerder van onze politiezone. “Dat vertaalt zich in samenwerkingsverbanden met lokale vzw’s en organisaties. Ook proberen we de lokale economie te steunen. Zo komt het vlees voor de warme maaltijden van bij een Anderlechtse slager.” De omslag naar het Brussels is slechts een logische verdere stap in deze verankering.

We goûn aïlle vouch helpe in  t ’ Brussels

Het Brussels als voertaal aan de loketten zal zeker de oudere generatie Brusselaars meer op hun gemak stellen bij een bezoek aan een politiecommissariaat. We beseffen maar al te goed dat een bezoek aan een politiecommissariaat meestal geen plezieruitstap is. De overstap naar het Brussels zal de drempel lager maken en de communicatie in veel gevallen verstoenboar maken. Mensen die niet geholpen worden zoals het moet,  do kreijgen we de biesjkes von.

onthaal

 

Het boekske vè tusse te komme

In een eerste fase krijgen alle wijkploegen en onthaalmedewerkers een taalbad. Dit taalbad bestaat enerzijds uit een klassiek lessenpakket en oefenuurtjes tijdens de middagpauzes.  Daarnaast krijgen ze een zakboekje mee met een uitgebreide lijst aan woorden en uitdrukkingen, specifiek toegespitst op het politiejargon en communicatie naar de burger. Daarna komen alle interventieploegen aan de beurt met eenzelfde taalbad.

Voor het lessenpakket gaan we een samenwerking aan met de VZW Brusseleir. Zij zullen onze eigen brusseleirs en brusselessen ondersteunen in de praktijklessen. Hiermee versterken we opnieuw die lokale verankering.

In een volgende fase willen we graag de andere 5 Brusselse politiezones mee in het taalbad trekken en het Brussels opnieuw opwaarderen tot een volwaardig alternatief voor onderlinge communicatie. Als kiekefretters onder elkaar, hebben we baat bij een eenduidige en duidelijke taal.

Nieuwe Astrid codes



Misschien denkt u ondertussen daan polies heit ne slag op zaine keitel, maar een blik op de kalender maakt veel duidelijk.

Ballekes en tot noste ki!

boekske ve tussen te komen

 

boekske ve tussen te komen

 

boekske ve tussen te komen

Labels