De lokale politie in de strijd tegen sluikstort

De politiezone Brussel-West neemt sluikstort zeer serieus. Samen met het Agentschap Net Brussel voeren de politiediensten zeer regelmatig controles uit op het ganse grondgebied van de politiezone. En met resultaat zo blijkt: tijdens de operaties van 18 en 23 maart werd alles samen 23m³ aan afval in beslag genomen.

Op 18 maart 2014, van 13 uur tot 17 uur, organiseerde de dienst ECOSOC, samen met de verkeersdienst en het Agentschap Net Brussel een controleactie tegen illegaal afvaltransport op het grondgebied van Sint-Jans-Molenbeek. De resultaten:

  • 60 voertuigen, vooral bestelwagens, werden gecontroleerd.
  • 2m³ bouwafval werd in beslag genomen et een onmiddellijke inning van 350 euro werd opgesteld tegen de bestuurder van een in Nederland ingeschreven voertuig. De bestuurder gaf als excuus dat hij geen tijd had gehad om naar een sorteercentrum in Nederland te gaan.
  • Een lading gebruikte koelkasten werd in beslag genomen, vermoedelijk waren ze bestemd voor de export naar Afrika. De vervoerder moet de herkomst en de bestemming van de goederen toelichten.
  • Een persoon die gebruikte matrassen vervoerde, kon de herkomst van de goederen niet verklaren. Hij kreeg een dwangmatregel (verplichting om zich naar een erkend sorteercentrum te begeven en het bewijs van de aflevering voor te leggen binnen een korte termijn).
  • Inbeslagname van 3 grote zakken met elektriciteitskabels en bouwafval (2m³), er werden dwangmaatregelen opgelegd.

Een tweede operatie vond plaats op 23 maart, van 19 uur tot 1 uur, op het ganse grondgebied van de politiezone:

  • 7m³ afval van allerlei aard, vooral koelkasten en metaal, werd onmiddellijk in beslag genomen door het Agentschap Net Brussel, de overtreders kregen elk een retributie van 150 euro opgelegd voor de vernietiging en verwijdering van het afval.
  • In beslagname van 13m³ afval van allerlei aard, de overtreders kregen allen een dwangmaatregel opgelegd.
  • Een in Tsjechië ingeschreven voertuig werd getakeld aangezien het als afgedankt beschouwd wordt. Het vervoerde elektrische kabels en metaal en de eigenaar staat bij het Agentschap Net Brussel gekend als veelpleger.
  • Tijdens de operatie werd een persoon op heterdaad betrapt bij het dumpen van ongesorteerd huisvuil.

De partners zijn tevreden met de resultaten van de operaties: de duidelijke aanwezigheid van de controles in het straatbeeld werkt ontradend op bestuurders die mogelijks van plan zijn om te sluikstorten. De lokale politie Brussel-West en het Agentschap Net Brussel plannen zeer gauw gelijkaardige operaties.

Labels