Lokale politie van Sint-Agatha-Berchem zet in op veiligheid rondom scholen en in voedingszaken

Donderdag 1 december 2011 heeft de lokale politie van Brussel-West in Sint-Agatha-Berchem een dubbele operatie gehouden: enerzijds werd de veiligheid rondom scholen gecontroleerd en anderzijds onderwierp de politie, in samenwerking met federale en lokale administraties, een aantal voedingswinkels aan een doorgedreven controle. En met succes!

In de voormiddag tussen 7 uur 30 en 9 uur 30 stelde de politiemensen van de afdeling Sint-Agatha-Berchem zich op in de omgeving van vier scholen op het grondgebied van de gemeente nl. aan de Gentsesteenweg, het Boudewijnplein, de Kerkstraat en het Ruelensplein. Ze deden dat in samenwerking met de preventiedienst van de lokale politie die tijdens de actie 350 gadgets uitdeelde aan de automobilisten. Doel was om bestuurders te sensibiliseren over hun rijgedrag in de omgeving van scholen. Tijdens de twee uurdurende operatie werden vijf processen-verbaal opgesteld.

In een tweede luik draaide de actie om voedselveiligheid. De lokale politie Brussel-West werkte daarbij samen met o.a. gemeentelijke administraties (openbare werken, stedenbouw en milieu) van Sint-Agatha-Berchem, de arbeidsinspectie, het agentschap douane en accijnzen, de toezichtorganen voor tewerkstelling, vreemdelingenzaken, sociale veiligheid, belastingscontrole en het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid. Bij de controles in vijf verschillende voedingszaken werd er naast de voedselveiligheid ook nagegaan of de uitbaters in orde zijn met alle wettelijke verplichtingen inzake sociale zekerheid, milieuwetgeving en belastingen.

De actie was een succes want in totaal werd meer dan een ton aan bedorven voedingswaren in beslag genomen en vernietigd.

Bij een eerste controle in een vishandel werd 91 kilogram vis vernietigd omdat die aan een te hoge temperatuur gestockeerd werd. De uitbater bleek tevens niet in orde met de prijsaffichering. Bovendien zorgde de vishandel voor geurhinder en dus zal de gemeentelijke administratie een voorstel doen om de milieuvergunning aan te passen.

In een tweede handelspand werd 20 kilogram aan allerlei vervallen voeding in beslag genomen. De uitbater kreeg een waarschuwing. Bij een derde controle was de elektrische installatie niet gekeurd en ook hier bleken de prijzen niet correct uit te hangen, bovendien werden 500 facturen uit Polen in beslag genomen voor nadere controle. Bij een vierde controle, in een snackbar, werden de verplichtingen in sociale wetgeving nagegaan.

De vijfde controle leverde het grootste resultaat op. Een ton aan bedorven voedingswaren van allerlei aard werden in beslag genomen door het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid: de vervaldata waren uitgeveegd, weggeknipt of gewijzigd. Daarenboven was de uitbater in het bezit van een verboden wapen en bleek hij niet in orde met zijn belastingaangifte en het uithangen van de prijzen. Het agentschap douane en accijnzen legde beslag op tabak waarop niet de verplichte taksen betaald werden.

Labels